Van 29 november tot 5 december vierden we de week van de friet. Een ideaal excuus om deze gouden Belgische glorie elke dag op je menu te zetten. Omdat een beetje variatie nooit kwaad kan, geven we een twist aan de klassieke portie frieten. Deze loaded fries wil je vanaf nu elke week!

De loaded fries trend kwam nog niet zo lang geleden overgewaaid van – jawel – de Verenigde Staten. Hoe kan het ook anders, Amerikanen zijn meesters in een vettige hap nóg vettiger maken. Maar vettiger staat deze week gelijk aan prettiger. Deze loaded fries zet je liefst een hele week op het menu.

Loaded chili cheese fries met jalapeño mayonaise
Niets zo Amerikaans als een portie frietjes met niet enkel chili, maar ook nog eens twee soorten kaas. Toch is dit onze guilty pleasure. Zeg nu zelf, een combinatie van zoveel heerlijke ingrediënten kán toch niet anders dan smaken? Zie het als een jaarlijkse uitzondering in je dieet die je tijdens de week van de friet best mag maken.
Ingrediënten
400 g tomatenblokjes
frieten
jalapeño mayonaise
olijfolie
peper en zout
2 lente-uien
100 g geraspte cheddar
125 g mozzarella
300 g kidneybonen
1 ui
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
300 g rundsgehakt
1 el tomatenpuree
1 tl chilipasta
1 teen knoflook

Loaded pizza frieten
Kan je niet kiezen tussen pizza of frieten? Snappen we. Gelukkig bestaan er elegante oplossingen voor alles. Zoals deze loaded pizza frieten, bijvoorbeeld. Over the best of both worlds gesproken.
Ingrediënten
1 kilo ovenfrieten
120 ml passata
2 el tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gedroogde tijm
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl uienpoeder
75 g geraspte cheddar
100 g geraspte mozzarella
1 rode paprika
15 plakjes peperoni

Mediterraanse loaded fries salade

Deze mediterraanse salade met frieten is de perfecte combinatie tussen een vettige hap en een gezonde maaltijd. De warme frietjes passen perfect bij de frisse yoghurt, de krokante rode uitjes en de zoute feta. Hmm, hier krijgen wij geen genoeg van.
Ingrediënten
365g volvette Griekse yoghurt
10 g verse peterselie
2 teentjes knoflook
1 tl zout
900 ml plantaardige olie
4 el citroensap
3 grote Russet aardappelen
100 g kikkererwten
70 g komkommer
70 g romanesco
1 tomaat
30 g rode ui
50 g Griekse feta
3 el verse dille

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be