Francesco MAZZAFERRO – Hoofd van het secretariaat van het Europees Comité voor systeemrisico’s (ESRB)
Inleiding door Steven VANACKERE , Vice-gouverneur Nationale Bank van België
Donderdag 27 mei 2021, 13.00 – 14.00 uur CEST.

Over het thema: De COVID-19-pandemie – een perspectief op financiële stabiliteit.
Het webinar behandelt het werk van het ESRB als reactie op de onrust op de markt van maart 2020 en hoe de gebeurtenissen de mening van het ESRB over lopende / aanstaande wijzigingen in regelgeving hebben geïnformeerd.

Over ESRB:
Het ECSR is verantwoordelijk voor het macroprudentieel toezicht op het financiële stelsel van de EU en voor het voorkomen en beperken van systeemrisico’s. Het ECSR heeft daarom een ​​brede opdracht, waaronder banken, verzekeraars, vermogensbeheerders, schaduwbanken, financiële marktinfrastructuren en andere financiële instellingen en markten. Het ESRB werkt nauw samen met nationale macroprudentiële autoriteiten, waaronder de Nationale Bank van België.
Bij de uitoefening van zijn macroprudentiële mandaat houdt het ECSR toezicht op en beoordeelt het systeemrisico’s en geeft het waar nodig waarschuwingen en aanbevelingen uit.
De algemene raad, voorgezeten door de president van de ECB, Christine Lagarde, is het besluitvormingsorgaan van het ECSR.
In de afgelopen jaren heeft het ESRB met name een sleutelrol gespeeld bij het monitoren van kwetsbaarheden op de vastgoedmarkt, cyberrisico’s en de implicaties van de lage renteomgeving. Tijdens de Covid-19-crisis heeft het ESRB macroprudentiële maatregelen genomen om systeemrisico’s te verminderen, waaronder een aanbeveling om dividenduitkeringen door financiële instellingen te beperken.

Over de spreker:
Francesco Mazzaferro is sinds januari 2011 hoofd van het secretariaat van de European Systemic Risk Board (ESRB). Hij werkt al bijna 20 jaar op het gebied van het Europese monetaire beleid.
De heer Mazzaferro trad in 1992 in dienst bij de Europese Commissie in Brussel, België, waar hij zijn internationale carrière begon bij het directoraat-generaal Economische en financiële zaken, waar zijn werk zich concentreerde op de Europese munteenheid en de voorbereidingen voor de invoering van de eenheidsmunt. In 1995 trad Mazzaferro toe tot het Europees Monetair Instituut – dat later de Europese Centrale Bank werd – in Frankfurt am Main, Duitsland, als Officer of Policy Planning. In 1998 werd hij Senior European Relations Officer bij de European Relations Division. Vanaf 2000 werkte hij als Principal in de EU Neighboring Regions Division en werd hij in 2003 afdelingshoofd.
De heer Mazzaferro studeerde rechten aan de universiteit van Bologna en schreef zijn masterscriptie over “EU-recht en juridische aspecten van de euro”.

Foto: www.nbb.be