Bij hotel-restaurant Galamadammen aan het meer de Morra in Koudum trekken de vele boerenzwaluwen de aandacht van gasten. De muggenjagers hebben tientallen nesten onder de grote dakoverstekken gemetseld.

De jonkies, momenteel van het derde legsel, wachten de hele dag met open oranje snavels op de aanvoer van insecten. Ze worden op hun wenken bediend door de ouders. De zwaluwen pakken, laag scherend over het water, bij bosjes vliegen en muggen. Tijdens die duikvluchten nemen ze ook een slokje water. Al met al een prachtig schouwspel, te volgen bij de hotelingang voor en achter en op het terras aan het water.

Bedreigd
Boerenzwaluwen worden bedreigd in hun voortbestaan, onder andere door minder nestgelegenheden, en hebben daarom de status van beschermde inheemse diersoort. De hoogste concentraties boerenzwaluwen van Nederland zijn volgens de statistieken in Friesland. De zwaluwen die in hier broeden, overwinteren in West- en Centraal Afrika. In september en oktober groeperen de vogeltjes zich voor de grote tocht zuidwaarts. Tussen half april en begin mei keren de geluksbrengers, en aankondigers van de zomer, weer terug naar “it heitelân”.

Ykema, Sânfurd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ook in Sânfurd (Sandfirden), in de twaalfde eeuw gesticht op een zandrug langs de Aldegeaster Brekken door monniken uit het Sint Odulphusklooster in Stavoren, huizen opvallend veel zwaluwen. Als het dorpje met een handvol woningen om de kerk oranje kleurt van de ondergaande zon, scheren boerenzwaluwen over het meer en de weiden.
“De luidruchtigere gierzwaluwen zijn al richting Midden-Afrika vertrokken”, vertelt Fokje Ykema van recreatiebedrijf Ykema. “Maar de boerenzwaluwen zijn hier nog even.”
Op de camping met blokhutten, een glamptent, sloep- en zeilbootverhuur, een rondvaartpraam en een groepsaccommodatie heerst bijna absolute stilte, waarvan gasten uit de grote steden van met name Nederland en Duitsland met volle teugen genieten, zo ook de vogels.

Meer info:
www.waterland.frl
www.galamadammen.nl
www.campingykema.nl
www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/Boerenzwaluw
Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Foto’s: www.friesnieuws.nl