Een ‘bloeddiamant’ (ook wel eens conflictdiamant genoemd) is een diamant afkomstig uit conflictgebieden, meestal in Afrika. Kenmerkend aan bloeddiamanten is dat de opbrengst van de diamantverkoop wordt gebruikt om de activiteiten, meestal oorlogen, van allerlei rebellenbewegingen te financieren.

Met de handel is diamanten zijn wereldwijd jaarlijks vele miljarden gemoeid. De handel in zogenaamde bloeddiamanten is er weliswaar een klein, maar toch niet onbelangrijk onderdeel van. De regeringen van de westerse handel zien deze sluikhandel met lede ogen aan en willen er zo snel mogelijk een einde aan maken. 
Antwerpse resolutie
De Verenigde Naties (UNO) proberen een systeem van certificeren in te voeren, wat het moeilijker moet maken conflictdiamanten overal de wereld te kunnen verkopen.
Ons land speelt hierbij een vooraanstaande rol. Al op 19 juli 2000 werd op het Werelddiamantcongres in Antwerpen een resolutie in die zin goedgekeurd dat de handel in bloeddiamanten aan banden moet leggen. Met deze resolutie verbinden alle landen die diamanten produceren en/of verwerken er zich nadrukkelijk toe geen diamanten uit controversiële gebieden te gebruiken en eventuele misbruiken meteen te signaleren.
Coltran
Een ander materiaal dat op dezelfde wijze wordt misbruikt is coltan, een erts gevonden in Congo. Dit materiaal is zeer geschikt voor de productie van condensatoren voor mobiele telefoons en andere elektronica. De gewapende conflicten die regelmatig in het grensgebied van Democratische Republiek Congo en Rwanda uitbreken worden door beide partijen deels met illegale handel in coltan gefinancierd.
Kimberley proces
Na jarenlange campagnes van Amnesty International startte in 2003 het ‘Kimberley Proces’, een initiatief van regeringen, diamantbedrijven en organisaties om diamanten te certificeren op herkomst. Daarmee kan de handel in conflictdiamanten worden aangepakt.
Een rapport van de Verenigde Naties vermeldt dat uit Ivoorkust voor $23 miljoen aan conflictdiamanten naar diamantmarkten over de hele wereld wordt gesmokkeld.
In de Democratische Republiek Congo blijven diamanten voor instabiliteit en geweld zorgen. Er bestaat nog steeds geen onafhankelijk controlesysteem op de certificering binnen het Kimberley Proces. Amnesty International heeft in een brief aan de Europese Commissie, die sinds 1 januari 2007 voorzitter is van het Kimberley Proces, aangedrongen op strengere controles.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto: www.seniorennet.be