Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Antwerpen een zware vervolging van Joden door de Duitse bezetter. Iedereen kan nu een digitale of gegidste wandeling doorheen twee wijken volgen over deze donkere bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis.

In de periode van 1940 tot 1944 waarin de Duitsers Antwerpen bezetten, vonden heel wat razzia’s plaats die specifiek gericht waren tegen de Joodse bevolking. Veel van de gearresteerden vonden nadien hun dood in een van de kampen. Gelukkig konden sommigen wel tijdig onderduiken, het land verlaten of zich bij het verzet aansluiten. Ook kwam er een beweging op gang die inging tegen de verklikkingen en arrestaties. Daarbij boden buren, vrienden of collega’s hulp of onderdak aan.

Persoonlijke verhalen
Tijdens de digitale wandeling komen geïnteresseerden heel wat meer te weten over de Antwerpse Jodenvervolging tijdens WOII. De route volgt vanaf het Centraal Station een lus van ongeveer 2 uur doorheen de Kievitwijk en Zurenborg. Daarbij wordt er stilgestaan bij 9 locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de Jodenvervolging, met telkens een boeiend persoonlijk verhaal aan gekoppeld.

De verhalen worden verteld vanuit verschillende perspectieven: een gedeporteerde tijdens de allereerste razzia, een collaborateur, een politieman die moest meewerken… . Maar er passeren ook verrassende figuren, zoals de uitvinder van het Antwerps Handje, en een kind dat bijna de hele oorlog lang bij een ander gezin zat ondergedoken.

Digitale of gegidste wandeling
De digitale route staat in de Antwerp Museum App, die te downloaden is via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). In die app is bij ‘Tours’ de wandeling ‘De Jodenvervolging in Antwerpen tijdens WOII’ terug te vinden.

De gegidste wandeling is te boeken via Visit Antwerp.

Meer info is te vinden op www.antwerpenherdenkt.be/wandelingen.

Daar staat ook de informatie voor het reserveren van twee reeds bestaande rondleidingen, een algemene over Antwerpen tijdens WOII en een over de V-bommen.

De wandelingen kaderen in de herdenking van 75 jaar Bevrijding.

Foto: Stad Antwerpen