De start van het broedseizoen luidt meteen ook de drukke periode in voor de Vlaamse opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Vogelbescherming Vlaanderen, VOC Beernem en VOC Oostende slaan daarom de handen in elkaar en bundelen hun krachten om nog meer hulpbehoevende wilde dieren een tweede kans in de vrije natuur te kunnen bieden.

Chauffeurs en telefonisten
Het broedseizoen betekent voor de medewerkers van VOC Beernem en VOC Oostende niet alleen nieuw leven in de natuur, maar ook een telefoon die niet stil staat. Vorig jaar liepen tussen mei en september duizenden oproepen binnen. Om dergelijke piekmomenten dit jaar beter te kunnen opvangen, start Vogelbescherming Vlaanderen met het Wildlife Taxi Team West-Vlaanderen (WTT). Vogelbescherming Vlaanderen werkt hiervoor nauw samen met VOC Beernem en VOC Oostende. Samen bouwen ze aan een stevig vertakt vrijwilligersnetwerk van chauffeurs en telefonisten binnen de provincie. Heel wat van hun chauffeurs maken ondertussen deel uit van het WTT, maar er is nog ruimte genoeg voor verdere uitbreiding.

Eerstelijnsadvies
Hoe werkt het Wildlife Taxi Team in West-Vlaanderen? Iemand vindt een noodlijdend wild dier en belt naar het opvangcentrum. In West-Vlaanderen krijgt de vinder namelijk eerstelijnsadvies van het VOC. Moet het dier naar het VOC overgebracht worden, dan transporteer je het hulpbehoevend dier best zelf of schakel je de hulp in van buren of vrienden. Indien dit echt niet lukt, schakelt het VOC een telefonist van het WTT in om een chauffeur in de buurt van het gewonde dier te zoeken. Gezien dit allebei onbezoldigde vrijwilligers zijn, rekenen we op de goodwill van de vinder om zoveel als mogelijk zelf een transportoplossing voor het dier te voorzien. Dit is en blijft de snelste en dus beste oplossing voor het hulpbehoevende dier en zo blijven onze vrijwilligers beschikbaar voor het uitvoeren van andere noodzakelijke taken en interventies. De chauffeur zorgt er vervolgens voor dat het noodlijdende dier zo snel mogelijk op een veilige en professionele manier in een opvangcentrum terechtkomt. In het VOC krijgt het dier de juiste behandeling, voeding en medicijnen zodat het na revalidatie hopelijk opnieuw in de natuur kan worden vrijgelaten.

Enthousiastelingen gezocht
“Op dit moment zijn we nog met een kleine, maar krachtige groep”, zegt Isabel Lemahieu, regio-coördinator WTT West-Vlaanderen. “We zijn hard op zoek naar enthousiastelingen die ons team als chauffeur (transport), als telefonist of als regio-coördinator willen versterken.”  Vogelbescherming Vlaanderen zorgt samen met VOC Beernem en VOC Oostende voor ondersteuning en een goede omkadering.

Heb je een hart voor wilde dieren en woon je in West-Vlaanderen? Heb je tijd om zo nu en dan een hulpbehoevend wild dier naar een VOC te brengen, telefonisch chauffeurs te zoeken en/of samen met Vogelbescherming Vlaanderen het Wildlife Taxi Team in jouw provincie te coördineren? Dan ben jij voor ons de geknipte persoon. Mail jouw gegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mail) naar afdelingenteam@vogelbescherming.be. Dan plannen we samen een infogesprek.

Foto: www.vogelbescherming.be