Van 8 tot 23 november 2019 stelt Hugo De Looze in de hall van het nieuwe gemeentehuis, Nieuwstraat in Hamme, een tentoonstelling over de Vredefeesten na de Eerste Wereldoorlog in Hamme. Hoogtepunten van deze Vredefeesten waren het planten van een verlossingsboom op maandag 4 augustus 1919 en de onthulling van het oorlogsmonument op zondag 14 augustus 1921. De verlossingsboom, een nieuwe vrijheidsboom (de oude stond toen nog op de Markt in Hamme), werd geplant op het Sint-Pieterspleintje (Kerkstraat) en zijn vervanger staat er na honderd jaar nog altijd. Het oorlogsmonument op het Koning Albertplein (toen Statieplein) werd in 2011 door de Vlaamse regering wettelijk beschermd als monument.

Het wordt een tentoonstelling vol foto’s over o.m. het planten van de verlossingsboom, de 22 ingediende ontwerpen om het monument te realiseren, versierde straten in augustus 1919 en de onthulling van het monument twee jaar later.

Hierbij hoort een geïllustreerd boek over de historische studie rond deze gebeurtenissen.  Het is verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling, bij enkele dagbladhandels en bij mijzelf. Merkwaardig is dat het vooral de hulpverleners uit de Eerste Wereldoorlog in Hamme waren die aandrongen op deze uitgebreide feestelijkheden. Dat strookt met de vaststelling op nationaal vlak dat het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding de feitelijke macht had i.p.v. de normale staatsinstellingen.

Voor deze realisatie kreeg hij de steun van de Cultuurraad, het gemeentebestuur, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Heemkring Osschaert en iD+art Collectief.

Hugo De Looze is geen onbekende in Hamme en omgeving. Hij was regionale journalist bij Het laatste Nieuws, Auteur van Herinneringen aan overstromingen in Kastel en Moerzeke’, Mondelinge Geschiedenis, De val van Antwerpen en ook samensteller van verschillende tentoonstelling zoals ‘Hamse minderbroeder in het Heilig Land,  De gespoelde put, de overstromingen in het jaar 1928 en 1929, expo over Frère Livien ea.

 

 

Info: Hugo De Looze

Posthoornplein 1

9220      Hamme

Mail:hugo.delooze@skynet.be.