Inwoners van district Antwerpen kunnen een ondersteuning krijgen voor een burenbank. Een burenbank kan los of verankerd geplaatst worden. Voor een losse burenbank krijgen bewoners een financiële ondersteuning via het districtsfonds, voor een vaste burenbank krijgen ze het materiaal.

Een losse of een vaste bank?
De financiële ondersteuning voor een vrijstaande bank loopt via de aanvraag voor een kleine activiteit binnen het districtsfonds. Bewoners krijgen maximum 100 euro voor een losse burenbank.
Voor een verankerde burenbank voorziet het district een houten zitplank en inklapbare beugels om de bank te bevestigen. Voor een verankerde burenbank is een vergunning nodig. De aanvraag is gratis en wordt individueel ingediend door de eigenaar of huurder met toestemming van de eigenaar. Nadat de vergunning in orde is, bezorgt het district het materiaal (beugels en plank).

Bewoners die interesse hebben, nemen best contact op met de buurtcoaches van het district, die hen verder op weg kunnen zetten.
 
Districtsschepen van stadsmakers en wijkwerking Femke Meeusen: “Met burenbanken willen we buren aanmoedigen om mekaar beter te leren kenen. Een burenbank is een ideale plek om met elkaar kennis te maken, samen iets te drinken of bij te babbelen. Zo zorgen we voor een gezellige sfeer in onze straten en wijken.”
 
Tips en voorwaarden
Een burenbank aanvragen kan tot 31 december 2021. Er gelden bepaalde voorwaarden, zoals voor een geveltuin. Zo moet onder andere de vrije ruimte op de stoep steeds 1,20 meter blijven.

Meer info en inspiratie via www.beleefjebuurt.be.

Districtsfonds Beleef je buurt
Het districtsfonds ‘Beleef je Buurt’ is sinds 1 februari 2020 in werking. Het fonds voorziet logistieke en financiële ondersteuning aan buurtbewoners, verenigingen en lokale initiatieven. ‘Beleef je buurt’ mikt op optimale buurtbeleving in district Antwerpen.

Foto: www.antwerpen.be