Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Elke straat, wijk, groep of vereniging heeft een geschiedenis. Vaak willen bewoners met die lokale verhalen zelf aan de slag gaan, bijvoorbeeld naar aanleiding van een verjaardag, maar ontbreekt het hen aan een duwtje om effectief te starten, of aan steun tijdens het onderzoeks- en maakproces. Met de ‘Stadskronieken’ wil het ErfgoedLab inspelen op die lokale erfgoeddynamiek. Het adviseert namens de stad en begeleidt het onderzoek en de redactie en faciliteert en financiert het de productie.
De eerste Stadskroniek verscheen op zaterdag 9 oktober. In ‘Struikelstenen in Deurne’ vertellen zeven buurtbewoners ruim 30 verhalen van Deurnese, voornamelijk Joodse, slachtoffers tijdens Wereldoorlog II. De auteurs zijn mede-initiatiefnemers van de 50 struikelstenen die dit najaar worden geplaatst in het district.

LGBTQ-Stadskroniek
De tweede Stadskroniek volgt LGBTQ personen in de stad Antwerpen van de jaren 1950 tot vandaag de dag. Aan de hand van persoonlijke verhalen en grote thema’s die de gemeenschap bewegen, belicht de Stadskroniek de rol die de stad heeft gespeeld in de emancipatie en de bewogen geschiedenis van de LGBTQ gemeenschap. Johanna Pas van boekhandel Kartonnen Dozen, ging samen met een groep vrijwilligers aan de slag. De auteurs Paul Borghs, Marc Daems, Marion Wasserbauer, Bart Hellinck en Mark Sergeant, hebben allen hun sporen verdiend in de LGBTQ-beweging en hebben een grote affiniteit met Antwerpen. 

Te koop
De Stadskronieken worden verkocht in het bezoekerscentrum Het Steen, de MAS-museumshop en op minstens één relevante locatie die verband houdt met het thema of de geografische inbedding van de auteurs. Verkoopprijs: 10 euro.
‘Struikelstenen in Deurne’ is bijkomend te koop in buurthuis ’t Pleintje.
‘De kleur van de stad maakt mijn ziel amoureus’ is bijkomend te koop in boekhandel Kartonnen Dozen.

Iedereen die zin heeft om samen met andere vrijwilligers in de geschiedenis van een straat, groep of vereniging te duiken en zo mee te schrijven aan een stukje Antwerpse geschiedenis kan zich melden bij ErfgoedLab Antwerpen via www.antwerpen.be/stadskronieken of stadskroniek@antwerpen.be.

Foto & video: www.antwerpen.be