Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de stadssleepboot T70 voorlopig beschermd als varend erfgoed.

“De stadssleepboot T70 is een goed bewaard voorbeeld van de vele generaties havensleepboten met Voith-Schneidervoortstuwing die in de haven van Antwerpen zijn ingezet. Het schip maakte deel uit van de sleepdienst van de haven. Deze dienst had nood aan zeer manoeuvreerbare, veilige en krachtige vaartuigen om de steeds grotere zeeschepen te assisteren naarmate de haven van Antwerpen verder uitbreidde”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
De zogenaamde 70-reeks is besteld in januari 1967 bij de scheepswerven Sint-Pieter nv uit Hemiksem. Tussen april 1968 en november 1968 werden zeven slepers met nummers 70 tot 76 geleverd. De twee Voith-Schneider propellers per schip zijn besteld bij Voith in Heidenheim. De hoofdmotoren type 8 MDXC zijn door ABC uit Gent geleverd. De scheepswerven Sint-Pieter bouwden de romp en assembleerden alle onderdelen.
De Voith-Schneideraandrijving is uitermate geschikt voor havensleepboten, omwille van de grote wendbaarheid. De propeller bestaat uit een ronde plaat onder de romp die rond een verticale as roteert. Aan de schijf zijn verticale schoepbladen of messen bevestigd die met een mechanisch kantelmechanisme verstelbaar zijn zodat de stuwkracht in eender welke richting kan worden gericht. Dankzij de Voith-Schneiderpropeller kon de T70 in 37 seconden rond zijn as draaien. Op een vast punt had het schip bovendien een trekkracht van 22 ton. Er werd geïnvesteerd in het comfort van de bemanning door te zorgen voor een hoge zichtbaarheid vanuit de stuurhut en een akoestische isolatie van het motorcompartiment. Het schip kon ook fungeren als ijsbreker en brandweerschip.
De havensleepboten van de 70-reeks hadden een lange actieve carrière. De nummers 71 en 76 werden respectievelijk in 1986 en 1988 uit dienst genomen. De overige sleepboten van de 70-reeks voeren nog twee decennia verder.
Procedure
Na de voorlopige bescherming kunnen de eigenaars en gebruikers binnen zestig dagen opmerkingen indienen of bezwaren kenbaar maken. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.
Meer informatie over de procedure & foto’s:
https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-varend-erfgoed/beschermd-varend-erfgoed/