Vogelbescherming Vlaanderen vraagt om de schrapping van de geplande woontoren binnen de uitbreidingsplannen van de Nieuwpoortse jachthaven. Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Rechteroever Jachthaven Nieuwpoort’ laat immers een woontoren van niet minder dan 45 meter hoog toe en dat houdt grote risico’s in voor de beschermde vogels die zich ophouden in het nabijgelegen natuurgebied ‘de IJzermonding’.

Eind oktober besliste de West-Vlaamse provincieraad over de definitieve vaststelling van het PRUP ‘Rechteroever Jachthaven Nieuwpoort’. Dit plan omvat de ontwikkeling van een nieuw jachthavendok en biedt ruimte aan 1000 nieuwe wooneenheden, voornamelijk voor tweedeverblijvers. Haar exclusieve ligging bij zowel het nieuwe dok als het Europees beschermde natuurgebied zal deze plek in ieder geval gegeerd maken op de tweedeverblijfsmarkt. “Met een hoogte van 45 meter, op slechts 200 meter van het natuurgebied de IJzermonding, zal de toren ongetwijfeld impact hebben op de zeldzame populaties die zowel het gebied van de IJzermonding als de achterliggende zilte polders als leefgebied kennen”, zegt Paul Van Daele, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

“Steltlopers, zoals de wulp of de zeldzame kemphaan, hebben een open landschap nodig en dat vind je amper nog aan de kust”, vervolgt Van Daele. “Vandaag vliegen ze over en weer tussen het reservaat en de polders in het binnenland om te slapen en te foerageren. Hier kan je niet zomaar een muur tussenin plaatsen”. En het is niet alleen de hoogte van de toren die Vogelbescherming Vlaanderen zorgen baart, ook de afstand van de bebouwing tot het leefgebied van deze beschermde vogels is van belang, net als de verstoring door licht van de site en de materiaalkeuze van appartementen die zorgen voor zowel risico’s op botsingen als het verjagen van de populaties. Het voorliggende PRUP houdt met deze elementen onvoldoende rekening.

Vogelbescherming Vlaanderen hekelt dan ook dat de West-Vlaamse deputatie niet inging op de vraag van het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek van de Vlaamse overheid, om de hoogte van het bouwwerk te beperken tot 6 à 8 bouwlagen. “Natuur brengt hier duidelijk goed op”, stelt Van Daele, “op zich een interessant gegeven, maar het mag niet ten koste gaan van die natuur zelf”. En ook Europa komt hier om de hoek kijken: het verstoren van het leefgebied van de soorten in en rond het natuurgebied, de IJzer zelf én de ruime omgeving is verboden volgens de Europese natuurwetgeving die niet voor niets het natuurgebied erkende als vogelrichtlijngebied en de vaargeul als habitatrichtlijngebied.
Het PRUP ‘Rechteroever Jachthaven Nieuwpoort’ ligt nu op de tafel van minister van omgeving, Zuhal Demir. Zij kan de Vlaamse regering voorstellen het plan te schorsen.

Foto’s: www.vogelbescherming.be