VOLG LIVE de geboorte van tientallen koninginnenpages, 27 april t/m 21 mei 2023, Kalmthout

Ooit al eens een vlinder geboren zien worden? Dit is je kans! Kom naar de vlindertuin van Arboretum Kalmthout en neem een kijkje in de vlinderpoppenkast. Daar vind je een verzameling poppen van de koninginnenpage, de grootste, en eerder zeldzaam geworden, dagvlinder uit onze streken. De pop-fase is die tussen rups en vlinder.

Tussen 27 april en 21 mei zullen er in Arboretum Kalmthout zo’n vijftig poppen van de koninginnenpage in een kleine serrekast wonen én verpoppen tot vlinder. De meeste ‘geboortes’ gebeuren wanneer het overdag voldoende warm is; daarvoor is minimaal zo’n 15 graden Celsius nodig. Zoals een kuikentje uit een ei kruipt, zo kruipt een vlinder uit het omhulsel waarin hij overwinterde. Op een hoog en droog plekje in de zon vouwt hij zijn vleugels open en wacht hij tot ze helemaal stevig en opgedroogd zijn. Pas dan is de vlinder klaar om de wijde wereld in te vliegen.

Je kunt het allemaal van dichtbij zien gebeuren aan de vlinderpoppenkast, die beschut staat onder het paviljoen in de vlindertuin van Arboretum Kalmthout. Eénmaal per dag, om 14 uur, worden de pas geboren vlinders vrijgelaten in de natuur. Hun eerste stop is de vlindertuin van Arboretum Kalmthout, waar nectarrijke lentebloeiers zoals paardenbloemen nu open staan, ideaal voedsel voor de vlinders! Wat verderop in de rode tuin vinden de koninginnenpages dan weer waardplanten zoals venkel. Daar leggen de vlinders na de paring hun eitjes. Deze plant is namelijk het favoriete hapje van de vlinderrupsen, dat zij meteen voorgeschoteld krijgen wanneer ze uit hun eitje kruipen.

Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur. De vlinderpoppenkast staat opgesteld in het paviljoen aan de vlindertuin. Tot en met 21 mei 2023 vliegen er dagelijks om 14 uur pas geboren vlinders uit. Info & tickets www.arboretumkalmthout.be

Kraamkliniek, kunstwerk én reddingsboei

De vlinderpoppenkast is een creatie van Kalmthouts kunstenaar en natuurliefhebber Gilbert Uitdenhouwen, die zich al meer dan 20 jaar passioneel inzet om de koninginnenpage te helpen overleven. Hij verzamelt de koninginnenpages als rupsen in privétuinen, volkstuintjes en serres:

“Elk jaar zijn er duizenden rupsen van de koninginnenpagevlinder het slachtoffer van chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor je ze nog maar zelden tegenkomt. De rups eet vooral het loof van venkel, dille, wortel, pastinaak, engelwortel, wijnruit en andere schermbloemigen. Maar niet iedereen heeft graag een knagende rups aan zijn of haar tuinplanten, en kan in dat geval mij contacteren. Deze vijftig rupsen die voorlopig nog poppen zijn en in het Arboretum zullen uitkomen, verzamelde ik in augustus 2022. Ik gaf ze voedsel tot ze zich als pop zichzelf vasthechtten op stokjes en in hoekjes. Bij mij thuis kregen ze op een droge plek onderdak, tot ik ze naar het Arboretum kon verhuizen. Hier in de vlinderpoppenkast kan iedereen nu dit wonderlijke natuurfenomeen van heel dichtbij meebeleven, zeker voor kinderen is dat ongelooflijk fijn om te zien”, vertelt Gilbert.

Gilbert Uitdenhouwen is elke dag om 14 uur te vinden bij de vlinderpoppenkast, waar hij bezoekers graag een woordje uitleg geeft bij zijn kraamkliniek en hij de pas geboren koninginnenpages vrijlaat.

Weetje: Van eitje tot vlinder. Het leven van een koninginnenpage in 7 stappen

  1. Mama koninginnenpage legt eitjes op een plant die haar baby’s lekker zullen vinden.
  2. Uit een eitje kruipt een rups.
  3. De rups eet zich lekker dik en groeit, en groeit. Hij vervelt wel vier keer. Zijn te kleine vel eet hij op.
  4. De rups kruipt in een donker hoekje op een stokje of een plant. Hij spint enkele draadjes waarmee hij zichzelf stevig vastbindt: één draadje aan zijn onderkant en enkele draadjes rond zijn hoofd aan de bovenkant. Zo wordt hij pop en is het tijd voor een stevige dut: weken- of maandenlang zit de pop schijnbaar onbeweeglijk, maar binnenin verandert de rups in een vlinder.
  5. Wanneer het precies warm genoeg is, ontpopt de vlinder zich. Zoals een kuikentje uit het ei kruipt, zo kruipt een vlinder uit zijn cocon.
  6. Daarna kruipt de vlinder zo hoog mogelijk en rust hij enkele uren in de zon terwijl hij zijn vleugels openvouwt en oppompt tot ze stevig genoeg en helemaal opgedroogd zijn. Pas dan vliegt hij de wijde wereld in!
  7. De koninginnenpages die in de vlinderpoppenkast van Arboretum Kalmthout geboren worden, leven enkele weken. In die tijd planten ze zich voort en leggen ze eitjes.

Bezoek deze link en volg in detail hoe het leven van een koninginnenpage verloopt.

Foto’s: Copyright: Arboretum Kalmthout