Verrassend
Dat is het minste wat je kan zeggen over de keuze van de deelnemers aan de verkiezing van de ‘Vogel van het Jaar’, een campagne die jaarlijks wordt georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen.

Zoals elk jaar kon er gekozen worden tussen twaalf vogelsoorten binnen een bepaald thema. Het ene jaar zijn de twaalf laureaten bijvoorbeeld bosvogels, het andere jaar tuinvogels. Deze keer waren de spoorwegen de link omdat de Europese Commissie 2021 voorgesteld heeft als Europees Jaar van de Spoorwegen. Het voorstel van de Commissie moet bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal op het vlak van vervoer. Vogelbescherming Vlaanderen zocht foto’s uit waarop vogels te zien waren in de buurt van rails, perrons en stations.

Winst met 20,8%
Er kon tot en met zondag 15 november jl. gestemd worden via haar website vogelvanhetjaar.be. Er was keuze tussen de houtduif, de ring- en huismus, de ooievaar, de grauwe kiekendief, de spreeuw, de kleine mantelmeeuw, de grasmus, de visarend, de roek, de witte kwikstaart en de blauwe reiger.
Bijna 3000 mensen brachten hun stem uit en 20,8% van alle stemmen ging naar de witte kwikstaart (Motacilla alba). De huismus strandde op plaats 2 met 15,1% van de stemmen en de ringmus op plaats 3 met 12,7%.
Meer bijzondere vogelsoorten zoals grauwe kiekendief, blauwe reiger, visarend en ooievaar moesten tevreden zijn met respectievelijk 8,9%, 8,5%, 6,1% en 4,5% van de stemmen. Toch wel een opmerkelijk resultaat. Wat niet verrassend is, is het aantal stemmen dat de kleine mantelmeeuw achter haar naam kreeg; zij bengelt helemaal onderaan met 28 stemmen. Meeuwen kunnen – net als kraaien – op niet veel sympathie rekenen …

De witte kwikstaart
De overheersende kleuren in het verenkleed van de witte kwikstaart zijn “toch ook maar” zwart, wit en grijs. Maar eigenlijk kunnen we niet zomaar over ‘grijs’ spreken, want in werkelijkheid gaat het misschien wel om vijftig verschillende tinten: van vuilwit over lichtgrijs tot donkergrijs en bijna zwart. Het meest opvallende kenmerk bij deze soort is echter de lange, smalle, zwart-witte staart die permanent op en neer bewogen wordt. Dat ‘kwikken’ van de staart is karakteristiek voor alle soorten kwikstaarten, dus ook voor de gele kwikstaart en de grote gele kwikstaart. Vandaar ook de naam …

Wat nu?
Wat doet Vogelbescherming Vlaanderen nu met deze uitslag? Het is de bedoeling dat deze soort van het open cultuurlandschap in 2021 extra aandacht krijgt, ook al wordt de populatie in Vlaanderen als ‘stabiel’ beschouwd met een korte-termijn-afname van -0,02%. Er wordt vermoed dat bepaalde veranderingen in de landbouw (verhoogd pesticidengebruik, omzetten van graslanden in maïs, restauratie van boerderijen en huizen waardoor mogelijke nestlocaties verdwijnen) hiervan de oorzaak zijn.

Eerst en vooral krijgt de witte kwikstaart aandacht in het driemaandelijks tijdschrift van de vereniging: ‘Mens & Vogel’. Verder wordt bekeken hoe we het de witte kwikstaart gemakkelijker kunnen maken door bijvoorbeeld het massaal aanbieden en plaatsen van halfopen nestkasten. Volg en steun de initiatieven van Vogelbescherming Vlaanderen door bv. lid te worden.

Foto: www.vivara.nl