Tijdens de European Cultural Heritage Summit 2019 zal Adriaan Linters, mede-oprichter en huidig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, in naam van de VVIA vzw, uit de handen van de Europese commissaris en Placidó Domingo in het Théâtre du Châtelet in Parijs officieel de European Heritage Award/Europa Nostra Award 2019 voor ‘dedicated services’ in ontvangst nemen.

Op 28 oktober dient VVIA ook zijn werking en ervaringen voor te stellen tijdens de European Heritage Excellence Fair in het stadhuis van Parijs, als voorbeeld van aanpak voor andere organisaties in Europa.

De uitreiking van de prijs zelf gebeurt op dinsdag 29 oktober, tijdens de European Heritage Awards Ceremony in het Théâtre du Châtelet,De toekenning van deze prijs zal bekendgemaakt worden door de huidige Europese Commissaris Tibor Navracsics, en wordt overhandigd door Maestro Plácido Domingo, voorzitter van Europa Nostra, in aanwezigheid van de Franse president Macron, minister van Cultuur Franck Riester en tal van Europese prominenten.

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw werd in mei 1978 opgericht, en is daarmee de oudste landelijk werkende vereniging op het Europese continent, en na de Brexit zelfs in de Europese Unie. Sedert haar oprichting berustte de volledige werking op de inzet van vrijwilligers, zonder dat de vereniging gesubsidieerd werd. Daardoor kon een onafhankelijke en ongebonden koers gevaren, kon buiten het officiële kader gedacht en geageerd worden, werden nieuwe en vernieuwende ideeën gelanceerd.
In de loop der jaren heeft VVIA vzw aldus het landschap van de studie, het behoud en de ontsluiting van industriële sites en collecties sterk doen veranderen en op de agenda van het beleid en de politiek geplaatst – iets waar VVIA ook volgende jaren zal op inzetten.
Het is uitzonderlijk dat een vrijwilligersvereniging zo’n Europese prijs krijgt. VVIA is derhalve bijzonder fier en gelukkig om op deze wijze de rol van vrijwilligers én van het industrieel erfgoed van Vlaanderen in de aandacht te kunnen zetten.

Over de redenen waarom de internationale jury VVIA bekroonde, zie
www.europeanheritageawards.eu/winners/vvia-flemish-association-industrial-archaeology-belgium/

Foto: www.vvia.be