De Vlaamse overheid stelt de studiebureaus OMGEVING en RE-ST aan om een toekomstperspectief voor het dorp Doel (Beveren) en nabije omgeving te ontwikkelen. Als eerste stap onderzoeken de bureaus aan de hand van scenario’s welke mogelijkheden er in de toekomst voor Doel zijn. In een tweede fase volgt daaruit een voorkeurscenario, dat de bureaus concreet uitwerken tot een toekomstperspectief op korte en lange termijn, met een visie en een actieprogramma. Het onderzoek zal in nauw overleg met de gemeente Beveren, actiegroepen, academici en de havenwereld lopen. Het toekomstperspectief moet volgens de huidige timing klaar zijn binnen anderhalf jaar, tegen midden 2021.
 
Extra containerbehandeling, terwijl Doel niet hoeft te verdwijnen
Op 17 mei 2019 heeft de Vlaamse Regering een ontwerp van voorkeursbesluit vastgesteld voor extra containerbehandelingscapaciteit in de haven van Antwerpen. Na de verwerking van de resultaten van het openbaar onderzoek daarover, stelde de regering het voorkeursbesluit vast op 20 december 2019. Als gevolg van die beslissingen is het duidelijk dat Doel niet hoeft te verdwijnen voor de aanleg van een nieuw containergetijdendok. Zo rijst de vraag welk toekomstperspectief er het best voor Doel kan komen. Om die vraag te beantwoorden, stelt de Vlaamse overheid nu een multidisciplinair team van studiebureaus aan.
 
Brede consultatie
De Vlaamse overheid (het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, in samenwerking met het Departement Omgeving en het team van de Vlaamse Bouwmeester) bereidde de aanstelling van het studieteam al geruime tijd voor.
In een eerste stap bepaalden de gemeente Beveren, actiegroepen zoals Doel 2020, academici (Doelland) en het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport-VOKA samen met de Vlaamse overheid welke vragen verder onderzoek en overleg vereisen.
In een tweede stap kregen de al vermelde partijen een stem in de jury, die onder leiding van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken het winnende team koos, uit 4 kandidaturen.
Het team van de bureaus OMGEVING, RE-ST, Arcadis en Universiteit Antwerpen kwam als beste uit de procedure. OMGEVING en RE-ST hebben veel expertise op het vlak van ruimtelijke planning, architectuur, landschap en erfgoed. In het team bestaat daarnaast uit experten  milieu, mobiliteit, recreatie, enz. Die brede expertise is nodig om de toekomstvisie vanuit verschillende invalshoeken op te stellen. Bovendien hebben deze bureaus ervaring met participatietrajecten, zodat alle partijen samen tot een gedragen resultaat kunnen komen. Het team heeft 18 maanden tijd om het toekomstperspectief op te maken, zodat het niet overhaast te werk moet gaan.
 
Werken met scenario’s
Eerst onderzoekt het team aan de hand van scenario’s welke mogelijkheden er in de toekomst voor Doel zijn, opnieuw in overleg met de belanghebbende partijen. Er is daarbij ook wisselwerking voorzien met onderzoek dat op dat ogenblik zal lopen voor de extra containerbehandelingscapaciteit.
In een tweede fase wordt een voorkeurscenario concreet uitgewerkt tot een voorstel van toekomstperspectief voor Doel op korte en lange termijn, met een visie en een actieprogramma. Dat moet klaar zijn tegen midden 2021.
Over de voortgang van de studie zal geregeld gerapporteerd worden aan de Vlaamse Regering.