Gratis tentoonstellingen, workshops en lezingen. Van Turnhout tot Bornem.

Tijdens de Vlaamse Archeologiedagen ontdek je van 26 tot 28 mei verspreid over de provincie Antwerpen alles rond archeologie. Het Antwerpse provinciehuis toont de kunst- en archeologie-expo EIGEN/AARDIG. Ook op heel wat andere plaatsen neem je deel aan toffe activiteiten.

Voor de zesde keer organiseren de vijf Vlaamse provincies de Archeologiedagen, in samenwerking met de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA). Samen met gepassioneerde lokale actoren zetten ze het belang van archeologie in de kijker. Je krijgt een inkijk in het archeologische wereldje en kan er tijdens workshops actief aan deelnemen. Het aanbod is bewust laagdrempelig gehouden en geschikt voor jong en oud, specialist of nieuwsgierige liefhebber.

Het archeologiedepot komt buiten

In het Antwerpse provinciehuis zet de gratis expo EIGEN/AARDIG een honderdtal werken uit de provinciale kunstcollectie en stukken uit het Provinciaal Archeologisch Depot in de kijker. Je ontdekt een eigenzinnige selectie, gemaakt op basis van beeld en vorm, kleur en textuur, harmonie en tegenstelling. De objecten vonden hun plaats op de legplanken, in de vitrines en aan de hangrekken van de installatie ‘Every Collection Hides Another Collection’.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor de provinciale kunstcollectie en Erfgoed, is verheugd met de expo:

“Kunst en erfgoed, ze flirten graag met elkaar. Maar zelden zo openlijk als in deze tentoonstelling van EIGEN/AARDIG, waarbij het archeologisch depot van de provincie Antwerpen en de provinciale kunstcollectie samengebracht zijn in deze overzichtstentoonstelling. De Archeologiedagen zijn het uitgelezen moment om de stukken extra onder de aandacht te brengen. Je kan de tentoonstelling dan ook uitzonderlijk op zaterdag bezoeken.”

Kijken, luisteren of deelnemen over heel de provincie

Ook op een resem andere plekken in de provincie kan je dit weekend gratis in het verleden duiken. Stukjes geschiedenis van de stad Antwerpen ontdek je aan de burchtzone rond het Steen of in de kelders van de firma Konhef. Voor een blik op het vroegere dagelijkse leven kan je in Zoersel, Brecht of Bornem terecht. Kinderworkshops vind je dan weer in Turnhout, Kontich en Mechelen.

Deze opsomming is slechts een greep uit het volledige aanbod.
Dat vind je op www.archeologiedagen.be.