Gedurende twee festivals per jaar toont De Imagerie unieke films van zowel beloftevolle makers als meer gevestigde namen in het documentaire, politieke en experimentele filmlandschap. De makers zijn steeds aanwezig en brengen naast hun eigen werk inspirerende films van andere makers mee om in dialoog te treden met het publiek.

In aanwezigheid van Mouaad el Salem, Miguel Peres Dos Santos, Vincent Meessen en Collectif Faire-part.
Elke avond, voor aanvang van de films, serveren verschillende collectieven een heerlijke vegetarische maaltijd. Films starten om 20u30 en na afloop kan er tot middernacht uitgebreid nagekaart en gediscussieerd worden.
Visite Filmfestival #9 wordt gecureerd door Eva van Tongeren i.s.m. de uitgenodigde makers & De Imagerie.

PROGRAMMA

EXPO: Suzanne Lacy & Leslie Labowitz, Thirza Cuthand, Stephanie Rizaj (11-14 & 18-21 November 2021)

Mouaad el Salem (11 November 2021)
Een dag dat ook een leven zou kunnen zijn. Een jonge man die ook een oudere vrouw zou kunnen zijn. Een nachtmerrie die ook een droom zou kunnen zijn. In Tunesië, terwijl het ook elders zou kunnen zijn: op de grens tussen de noodzaak en de angst om een film te maken, de noodzaak en de angst voor de revolutie, ‘This day won’t last’ is een samenwerking op afstand. Dit is hoe dit zelfportret een groepsportret wordt. Clandestien, maar recht uit het hart: een einde dat ook naar een nieuw begin zou kunnen leiden.

Miguel Peres dos Santos (12 November 2021)
Er is een bevreemdende soort schok bij het horen van een vriendelijke, ouderwetse televisiepresentator die spreekt over hoe het “simpele volk” van de Nederlandse Antillen gered werd van hun “primitieve leefomstandigheden” bij het verschijnen van grote olieraffinaderijen op het eiland, een einde makend aan de “gebrekkige medische zorg en hygiëne.” Deze compilatie van archiefmateriaal, geconcentreerd op de neokoloniale banden tussen de Nederlandse multinational Shell en de eilanden, weet dit soort spanningen bloot te leggen.

De film maakt deel uit van een grotere samenwerking rond concepten van vrijheid, opgezet door onderzoeker Egbert Alejandro Martina en multimediakunstenaar Miguel Peres dos Santos. Het project onderzoekt de manieren waarop geografie, architectuur en de wet ideeën rond vrijheid produceren en hoe deze ideeën de fysieke ruimte kunnen ordenen. Het bredere onderzoeksproject neemt meerdere onderwerpen in zich op, maar keert steeds terug naar hetzelfde kernidee: dat de gevierde Nederlandse vrijheid enkel bestond, en bestaat, door andermans gebrek aan vrijheid – hetzij door expliciete slavernij of de verderfelijke uitbuiting die een onmisbaar onderdeel is van de neoliberale wereld.

Vincent Meessen (13 November 2021)
“Omar is dood!” riep een stem in Dakar op 11 mei 1973. De oudste van de Blondin Diop familie, een jonge militante filosoof en de uitgesproken maoïst in La Chinoise van Jean-Luc Godard zouden zelfmoord gepleegd hebben in zijn gevangeniscel op het eiland Gorée. Zijn familie en vrienden geloofden er geen woord van en eisten dat deze politieke misdaad onderzocht zou worden. Een spook waart door de Senegalese hoofdstad, zelf in een staat van onrust.

Collectif Faire-Part (14 November 2021)
In 2019, reisden filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh van Kinshasa naar Frankfurt voor de vertoning van hun nieuwe film. Tijdens een tussenstop in Angola werden ze tegengehouden aan de luchthaven, omdat de luchtvaartmaatschappij hun documenten niet vertrouwde. Terwijl Paul en Nizar dachten dat ze naar een hotel geleid zouden worden, waar ze tot hun terugvlucht zouden verblijven, bevonden ze zich plots in een detentiecentrum voor illegalen. In deze kortfilm, bieden de getuigenissen een inzicht in de onmogelijkheid voor Congolese kunstenaars om zorgeloos en veilig te reizen, terwijl de beelden adembenemende uitzichten vanuit een vliegtuigraam tonen.

Foto’s: www.hetbos.be