Twee succesvolle delicatessenzaken in Renesse, wie van echt lekkere vis houdt moet bij vishandel De Marlijn zijn. Alleen het allerbeste is goed genoeg, van de lekkerste vers gebakken vis tot en met verse frietjes. U kunt bij hen terecht voor een lekker portie vers gebakken kibbeling, maar ook voor uitgebreide maaltijden in de vorm van menu’s met gebakken vis, salade en verse friet. De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam ‘kabeljauwwang’, want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid.

Alleen al voor deze beroemde kibbeling van De Marlijn in Renesse rijden velen graag een stukje om. “Kibbeling met een speciale kruiding en zelfgemaakte remoulade- en knoflooksaus, daar komen veel mensen van einde en ver naar Renesse, dat vertelt Izabella van Prooijen ons als wij een bezoek brengen aan haar delicatessenzaak. “Wat daarnaast bij ons erg in trek is, zijn de barbecue schotels met verse vis. De tapas en borrelhapjes worden met de dag populairder, net als de schelpdieren”.  Mesheften komen vooral voor aan de Noordzeekust van Nederland. Bij storm of extreem laag water kunnen de lege schelpen gevonden worden aan de vloedlijn. Dit schelpdier wordt vooral in de zuidelijke landen gezien als een echte specialiteit. “Meestal worden ze gekookt gegeten, maar ze kunnen ook gehakt en gemengd worden met andere ingrediënten. Wokken of op de BBQ zijn ze ook zo  heerlijk. Denk maar aan Paëlla, waarin ze vaak terug te vinden zijn. De kooktijd mag hoogstens geteld in seconden worden genoemd, want als je ze te lang kook nemen ze een rubberachtige structuur en vorm aan”, aldus Izabelle. “De kokkel is een schelpdier dat leeft in de kustgebieden die regelmatig droogvallen. In Nederland is dat voornamelijk in het waddengebied en rond onze Zeeuwse eilanden. Ze worden meestal gekookt zoals mosselen. Voordat je ze kookt, moeten ze wel eerst grondig weken, liefst in het zeewater en je moet ze goed wassen om het zand eruit te halen”, besluit Izabelle met haar verhaal over het bereiden van vis. We mochten dan ook een kijkje achter de schermen nemen zoals u kan zien in ons filmverslag. Ben je in het Nederlandse Zeeland, doe dan echt de moeite om daar even langs te gaan, je zal het u niet beklagen.

Hogezoon 190

4325 Renesse, Nederland

www.vishandeldemarlijn.nl

 

De tweede delicatessenzaak is dan de tegenpool van Vis. Hier gaat het over niets anders dan vlees. Zeg nooit zomaar slager tegen een Keurslager. Keurslager Tholhuijsen is trots op zijn vak en houdt zich strikt aan de kwaliteits en hygiënenormen, Hij is trots op zijn verse producten, Keurslager Tholhuijsen is een slagerij met ambachtelijke producten in het centrum van Renesse een Dorp in Schouwen-Duiveland Zeeland in Nederland met een grote Passie voor het slagersvak. Wanneer u enkel genoegen neemt met het allerbeste, dan bent u bij Keurslager Tholhuijsen aan het juiste adres. kwaliteit elke dag opnieuw! Naast een uitgebreid assortiment vers vlees, charcuterie, koude en warme bereidingen en dagverse broodjes, zelfs veggie broodjes, staan hier gemakkelijk 10 man te werken aan de dagverse bereidingen en om deze te verkopen. In de zomer heeft de slager wel een groot assortiment van vlees voor de BBQ, maar dat verteld de keurslager u zelf wel in onze film. De Keurslagerij is onze trots, zegt hij fier, al onze ingrediënten die wij gebruiken zij vers, het zijn stuk voor stuk de lekkerste ambachtelijke producten die wij ervan bereiden. Vleeswaren, worsten, vleesspecialiteiten die wij zelf bereiden, voorbewerkte maaltijden, broodjes enz. Er bestaat geen mooier beroep dan het slagersvak! De passie die wij leggen en hebben voor het slagersvak, proef en zie je zeker terug in al onze producten.

 

Wie verstand heeft van lekker eten en wil genieten van vlees op een goddelijk wijze, moet bij hen zijn. Met hun ruime aanbod aan vleesproducten is het helemaal niet moeilijk om elke dag een andere smaakvolle maaltijd te koken. Ze bedenken ook graag nieuwe producten, zoals de Special, een verrassende combinatie van vlees met groenten, kruiden, kaas en fruit. Aan inspiratie hebben zij geen gebrek! En willen ze die graag met u delen. Neem gratis bij uw bezoek hun magazine ‘Proef’ mee of bekijk vele van hun recepten op de website.

Zij hebben ook een Bekroning op één van hun producten. Tijdens een landelijke keuring van barbecueworstjes zijn 4 soorten van de worsten met goud bekroond.  Thuringer grillworstje, merguezworstjes, grillworstjes met Goudse kaas en barbecueworstje naturel, iets waar ze heel trots op zijn. Dan is er toch nog dat ietsje, zo lekker, dat je ook onder de specialiteiten van Tholhuijsen – Keurslager kan vinden. Het zijn spekstukjes die gekruid worden en 1 uur 30 in de oven gaan, waar ze daarna zo krokant uitkomen. Zo lekker bij een goed pintje bier, zodat je er niet kan van afblijven…

Zeker ook een Keurzaak waar je een omweggetje kan voor maken vanwege het grote aanbod van hun vlees specialiteiten.

 

Lange Reke 3,

4325 AA Renesse, Nederland

www.tholhuijsen.keurslager.nl/home