Wanneer tussen 5 en 20 augustus ’17 de Virga Jesseommegang weer door de straten trekt, zal Hasselt in opperste feeststemming zijn: woningen zijn bebloemd en straten versierd, koren laten het beste van zich horen en de Dolende Man vindt iedere avond de weg naar huis, de beiaard klinkt en het orgel blaast, toeristen haasten zich naar de tribunes, een bedevaarder brandt nog snel een kaarsje bij de Virga Jesse, de Langeman kijkt streng en oordeelt dat de erwtensoep smaakt, in een tuintje ontmoeten buren elkaar om de laatste afspraken te maken, kinderen verwonderen zich, ouders genieten, en oma is er ook bij, oude bekenden beslissen een terrasje te doen, op straat groeit een onverwacht gesprek.
Het Zevende Jaar is een bijzondere tijd voor Hasselt. Een tijd ons gegeven om te genieten, te ontdekken, te ontmoeten, te dromen en te hopen.
Het Virga Jessecomité maakt ieder zevende jaar een nieuwe ommegang met nieuwe teksten en liederen en in een eigentijdse vorm. Dit maakt de Hasseltse Virga Jesseommegang uniek. Meer dan tweeduizend deelnemers beelden met tekst, zang en dans het leven van Maria en haar zoon Jezus uit. De verbanden met actuele thema’s maken van de ommegang een eigentijds schouwspel, dat kan ontroeren, troosten en doet nadenken.
Om dit te realiseren, zorgen achter de schermen nog eens honderden medewerkers voor onder meer de kleding, de attributen, de muziek, de wagens, de spreekkoren en de choreografie. En dat allemaal op vrijwillige basis.
In de handige VJ-gids maak je kennis met de opbouw en inhoud van de ommegang.
Te koop op het bureau van toerisme of op het feestsecretariaat voor slechts €6.
Of bestel via de webshop en ontvang de gids thuis.
Www.virgajessefeesten.be