Independent Brussels, de kunstbeurs met toonaangevende kunstenaars uit de hele wereld, vindt dit jaar van 8 tot 11 november 2018 plaats in het Vanderborght gebouw.
Independent Brussels 2018 is de eerste in zijn vernieuwde vorm als kunstbeurs en performance festival, waarbij ervaringen en experimenten voorrang krijgen op bestaande, klassieke formules. Onder leiding van gastcurator Vincent Honoré zal deze editie het model van de kunstbeurs herdefiniëren door de toevoeging van een dynamisch programma van performances, installaties, screenings, muzikale bijdragen, lezingen en andere evenementen. Independent Brussels 2018 wordt zo een platform voor experiment, onverwachte interacties en collectief denken, gericht op ervaring en ontdekking. 
Dit najaar nemen meer dan 60 internationale galeries, musea en non-profitorganisaties deel aan Independent Brussels, waarvan 75% solo- of duoshows zijn. Samen vertegenwoordigen de deelnemers 30 verschillende steden over de hele wereld. Met deze editie zal Independent Brussels meer dan 100 Belgische debuten hebben getoond sinds de start van het project in 2016.
Enkele opvallende deelnemers:
Anthony Reynolds Gallery zal met een performatieve tentoonstelling zijn debuut op de beurs maken, waarbij gratis cocktails geserveerd worden tijdens de beurs. De geprezen mixoloog Esther Medina- Cuesta zal cocktails serveren, terwijl werken van Lewis Khlar, Lucy Harvey en Thomas Lawson de bar zullen activeren.
Het in Berlijn gevestigde Supportico Lopez beheert het Archivio Conz, een van de belangrijkste archieven van onze tijd, gecreëerd door de bekende verzamelaar en uitgever Francesco Conz. Conz werkte nauw samen met kunstenaars van de belangrijkste artistieke avant-gardistische bewegingen van zijn tijd. De galerie presenteert Edizioni Conz, een uitgebreide verzameling prenten en edities.
Hervé Bize brengt een dialoog rond de uiteenlopende stemmen van de jaren tachtig in Europa en de Verenigde Staten, gecentreerd rond een nooit eerder getoond schilderij van Jean-Michel Basquiat, getiteld Item, dat werd geproduceerd in 1987, een jaar voor de dood van de kunstenaar.
Independent brengt ook de Europese première van een nieuwe performance van Oliver Beer. Door ideeën voor cultureel geheugen en ‘geërfde muziek’ te onderzoeken, sluiten zangersparen monden om een compositie uit te voeren op basis van hun vroegste muzikale herinneringen. Mond-op-mond zingen ze door elkaars gezichtsholtes om een hybride stem te creëren. Hun muzikale herinneringen en hun lichamen worden een incarnatie, of resonantie, van voortvluchtig geluid.

Ola Maciejewska past dan weer de ‘serpentinedans’ van Loie Fuller toe en speelt met de hybriditeit van het lichaam in beweging. De choreografie vormt een vloeiend beeld, tijdloos, complex en intens visueel.
Belgische deelnemers zijn onder meer Plus-One, Super Dakota, Almine Rech, trampoline, C L E A R I N G, Dvir Gallery, Mendes Wood DM.
I​ndependent Brussels
8 – 11 november 2018
Vanderborght gebouw, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel
www.independenthq.com
Foto’s: Micha Pycke, Club Paradis
Foto rechts: Allan Kaprow, 3 Crime Stories, 1995. Plastic box with paper rolls in cardboard box Cardboard box. Photo by Giorgia Palmisano. Courtesy of Archivio Conz, Berlin
Foto links: Ola Maciejewska 
performing Loie Fuller: Research 
© Martin Argyroglo