Aansluitend op de communicatie van minister Weyts dat het Vlaamse hoger onderwijs vanaf 30 november 2020 opnieuw essentiële practica en campusmomenten kan organiseren,  bevestigen alle Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs dat de lessen – prioritair voor eerstejaars – en essentiële practica en labo’s vanaf 30 november terug (gedeeltelijk) kunnen doorgaan op de campus.
 
Op 30 oktober ging het hele hoger onderwijs in Vlaanderen in een virologische time-out, een adempauze die overeen kwam met de verlengde herfstvakantie in het leerplichtonderwijs. Daarbij waren alle studenten uitsluitend aangewezen op afstandsonderwijs. Enkel voor een aantal zorgopleidingen werd een uitzondering gemaakt.
 
Vanaf maandag 30 november worden campusactiviteiten in zeer beperkte mate terug mogelijk. Zo kunnen opnieuw essentiële practica en – prioritair voor eerstejaars – campusmomenten georganiseerd worden. Universiteiten en hogescholen kunnen ook stille studieplekken openstellen voor studenten die daar nood aan hebben. De examens kunnen doorgaan volgens dezelfde richtlijnen die van toepassing waren tijdens de examenperiode in juni. Daarnaast wordt opnieuw de klemtoon gelegd op ondersteuning van de meest kwetsbare studenten.
 
Antwerps schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Dit is wat onze studenten nodig hebben: opnieuw wat perspectief. Ik ben blij dat vanaf volgende week een aantal onder hen weer les kan volgen op de campus. Vooral voor onze eerstejaars- en kwetsbare studenten is het contact met elkaar en hun docenten erg belangrijk. Niet alleen voor de vorderingen van hun studies, ook voor hun mentale welzijn.”
 
Naast het aanbod van stille studieplekken op de campus voorziet Antwerpen via STAN, het studentenplatform van de stad Antwerpen en de Antwerpse instellingen hoger onderwijs, vanaf vandaag een extra lange coronaproof editie van STUDY360, waarbij studenten op verschillende plaatsen in de stad een veilige studieplek kunnen vinden.
 
Voor meer info over de uitwerking van de maatregelen die ingaan vanaf 30 november kunnen studenten terecht op de communicatiekanalen van hun Antwerpse instelling voor hoger onderwijs.