Curieus gaat deze zomer opnieuw op educatiereis. Samen met een groep vrijwilligers bezoeken we Madrid. De Spaanse Burgeroorlog die het land 80 jaar geleden verscheurde, loopt als een rode draad doorheen onze trip.
Deze lente is het precies 80 jaar geleden dat Guernica platgebombardeerd werd door de Duitse Luftwaffe. Twee dagen na de aanval, bezetten de troepen van Franco het Baskische stadje. De gruwel inspireerde Picasso tot het schilderen van één van zijn meest aangrijpende werken. Zijn Guernica werd kort daarna voor de eerste keer tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling in Parijs, nu 80 jaar geleden. Het werk vond zijn thuis in het indrukwekkende Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid, nu 25 jaar geleden.
Ter gelegenheid van deze jubilea opent vanaf 5 april in het Reina Sofia de expositie Piedad y Terror in Picasso. Er zullen zo’n 150 werken van de Spaanse meester te zien zijn een unieke verzameling werken die exclusief uitgeleend worden door onder meer het MoMa in New York, het Picassomuseum en Centre Pompidou in Parijs en Fondation Beyeler in Basel. Al blijft de onmiskenbare headliner van de expo het schilderij Guernica. Uiteraard maken we tijd voor deze expo en een wandeling langs de ‘klassieke highlights’. We nemen de fiets en gaan terug naar symbolische plekken die ons meer vertellen over sleutelmomenten van de Spaanse Burgeroorlog, dictatuur en (prille) democratie. Ook een daguitstap naar Toledo en het koninklijk paleizencomplex Escorial staat op de agenda. We laten ons niet verblinden door de glorieuze geschiedenis, maar zoeken ook het verborgen Spanje op. Want Madrid nodigt ook uit om te proeven van de hedendaagse gelaagdheid en meer vragen te stellen dan antwoorden te zoeken.
Wie erbij was tijdens de vorige Curieusreis naar Sarajavo en Athene, weet ongetwijfeld hoe een Curieusreis jou sterkt met brainfood, emotioneel een beetje overhoop haalt en de mensen die je pad kruisen zich onvermijdelijk naar je hart boren. Laat Madrid met jou hetzelfde doen.
CONCREET
We reizen naar Madrid op vrijdag 7 juli 2017 om 14u20 in Brussel (aankomst in Madrid om 16u40). Terugkeren doen we op maandag 10 juli 2017 om 17u30 in Madrid (aankomst in Brussel om 19u45). 
We overnachten in Hotel Sterling (***) en vliegen met Brussels Airlines. 

In de prijs van 460 euro is inbegrepen:
vlucht heen en terug (Brussel – Madrid)
2x transfer van luchthaven naar hotel in Madrid
3 overnachtingen met ontbijt in Hotel Sterling ***
3 maaltijden (diner op vrijdag 7/7, lunch op zaterdag 8/8, lunch op zondag 9/7)
alle wandelingen en de inkom voor de Picasso expo in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
INSCHRIJVEN?
Inschrijven voor de Curieusreis kan vanaf 15 maart 2017 10 uur, via een mail naar jouw regionaal secretariaat (info.west-vlaanderen@curieus.be, info.oost-vlaanderen@curieus.be, info.vlaams-brabant@curieus.be, info.antwerpen@curieus.be, info.brussel@curieus.be, info.limburg@curieus.be).