De 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen ondergaat dekomende twee jaar restauratiewerken. Het bovenste deel van de toren is eerst aan de beurt, waardoor het uurwerk vanaf vandaag stilgelegd wordt. De wijzers, cijfers en wijzerplaten moeten immers verwijderd worden voor de werkzaamheden en krijgen zelf ook een grondige opknapbeurt. Tot het voorjaar van 2020 kunnen bezoekers en bewoners het uur niet meer aflezen van de bekendste wijzerplaten van de stad.
 
Momenteel is de aannemer bezig met de opbouw van de stellingen aan de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Vanaf de zomer gaan de echte restauratiewerken aan de toren van start. Hierbij worden de natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken volledig nagezien en gerestaureerd waar nodig. Plaatselijk krijgt de natuursteen een zachte reiniging en de haan en kruis die boven op de toren prijken, worden opnieuw verguld.
Omwille van de werkzaamheden moeten de wijzers, cijfers en vier wijzerplaten (met een diameter van circa 6,5 meter) op de toren binnenkort verwijderd worden. Ze ondergaan zelf ook een grondig nazicht en krijgen een opknapbeurt. Zo worden ze in zijn geheel herverguld. Het uurwerk wordt vanaf vandaag stilgelegd.
 
Vanaf april zal ook de beiaard tijdelijk niet meer te horen zijn. De klokken worden ter bescherming volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet.
Wanneer alles volgens plan verloopt, zijn het uurwerk en de beiaard opnieuw werkzaam vanaf het voorjaar 2020.
In 2016 werd het historische uurwerk uit 1786 museaal en werkend in bedrijf gesteld voor torenbezoekers. Een gids kan het uurwerk desgewenst in bedrijf stellen en het gewicht handmatig winden. Het is losgekoppeld van het centrale wijzerwerk dat aangestuurd wordt door de klokcomputer.

Foto’s: www.antwerpen.be