Af en toe een buitje boven de sluis van Fochteloo in de Turfroute tussen Oosterwolde en Appelscha. En louter vrolijke pleziervaarders uit Harfsen, Wieringen, Assen, Frankfurt, Nederhorst den Berg en nog een aantal “buitenlandse” plaatsen. Niet één heeft een slecht humeur en allemaal willen ze wel op de foto om Friesland en de Turfroute te promoten. In no time ontstaat een zeer amicale sfeer in en om de kolk.
“Volgens mij is het dit jaar drukker op de Turfroute, mogelijk ook omdat de toegang dit jaar voor het eerste gratis is,” vermoedt kunstschilder Stijn Rietman uit Blaricum die al 20 jaar achtereen de Fochteloër sluis bedient. Hij wordt in de zomer ingehuurd door Provincie Fryslân, via een payrollbedrijf, en logeert het hele vaarseizoen bij zijn moeder in Fochteloo. Hij heeft net zoveel plezier in zijn werk als zijn gasten in de expeditie door oostelijk Friesland. Af en toe krijgt hij een fooi, met name van de Hollanders. Maandag 7 augustus was tot nu toe Rietman’s drukste dag: 32 geschutte vaartuigen. En wie in kunst van de sluiswachter geïnteresseerd is: hij exposeert momenteel in het respectabele Drents Museum in Assen!
Foto: Sluiswachter en kunstenaar Stijn Rietman zorgt ervoor dat Turfvaarders vlot bijna anderhalve meter hoogteverschil tussen Oosterwolde en Appelscha kunnen overbruggen.
Www.friesnieuws.nl