Brugge vierde zondag 24 oktober de slotdag van Triënnale Brugge 2021: TraumA. Heel wat mensen maakten kennis met de minder zichtbare kant van het ‘picture perfect’ Brugge. Aan de hand van verschillende installaties in de stad en met het overkoepelend thema TraumA balanceerde deze editie tussen droom en realiteit, privé en publiek. De werken zorgden bij de bezoekers voor verrassing en verwondering, voor verstrooiing en verstilling.

De organisatie blikt tevreden terug op deze bijzondere en erg uitdagende Triënnale. Het was een geslaagde editie voor de kunstenaars en architecten, maar vooral ook voor alle Bruggelingen, haar bezoekers en de stad.

Triënnale Brugge 2021: TraumA trok om evidente redenen vooral binnenlandse bezoekers aan. De stad kijkt alvast uit naar een vierde editie in 2024.

“Dat deze derde editie een bijzondere editie zou worden, was al voor de start duidelijk. De aanhoudende coronacrisis zorgde niet alleen voor logistieke problemen met als gevolg productionele vertraging, maar ook voor minder buitenlandse bezoekers voor Brugge. Toch is dit een erg geslaagde editie geworden, waarbij we op enorm veel enthousiasme uit eigen land mogen rekenen. ‘Triënnale Brugge 2021: TraumA’ toonde aan dat zelfs een van de zwaarste sanitaire en menselijke crisissen van de afgelopen 50 jaar de stad en haar bezoekers niet kan tegenhouden om van kunst en architectuur te genieten.” — BURGEMEESTER, DIRK DE FAUW

“Het is dankzij initiatieven zoals Triënnale Brugge, met installaties die in alle veiligheid en meestal in openlucht kunnen bewonderd en beleefd worden, dat dit coronajaar alsnog een boeiende wending nam. Ook heel wat Belgen vonden de afgelopen zes maanden de weg naar Brugge om er in het uitzonderlijke kader van de Brugse binnenstad en Zeebrugge kunst en architectuur te ontdekken.” — SCHEPEN VAN CULTUUR, NICO BLONTROCK

“Triënnale Brugge sloot naadloos aan bij het spreidingsmodel uit de strategie van Visit Bruges dat meerwaardebezoekers stimuleert de gouden driehoek te verlaten en de hele stad te ontdekken.” — SCHEPEN VAN TOERISME, PHILIP PIERINS

Triënnale Brugge 2021: TraumA werd ook beschouwd als een hefboom om bezoekers in Brugge uit te nodigen en hen tegelijk kennis te laten maken met de lokale handelaars, horeca en gastronomie. Ook in dat opzicht is deze editie van Triënnale Brugge meer dan geslaagd.
Maar liefst 28 horecazaken in de nabijheid van het kunstenparcours verdeelden informatie en speelden met hun locatie en/of culinair aanbod in op het thema van Triënnale Brugge 2021.

Ook de curatoren blikken tevreden terug: “Als curatoren blikken we tevreden terug op deze derde editie van Triënnale Brugge. Gedurende meer dan twee jaar doken we in de ‘uncanny’ geschiedenis en de verborgen realiteit van Brugge. We konden fantastische binnen- en buitenlandse kunstenaars overtuigen om ondanks corona met ons aan dit fantastische project te werken en zijn ook trots dat we een van de weinige kunstbiennales wereldwijd zijn die niet uitgesteld of afgelast werden. Met een parcours van sculpturale, architecturale en organische creaties kwamen we tegemoet aan een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van de stad en haar inwoners. Met deze editie bevestigt de stad Brugge ook haar reputatie als eigentijdse cultuurstad. Het parcours voegde nieuwe en hedendaagse lagen toe aan de historische dimensie van de stad en legde letterlijk een nieuwe as doorheen Brugge. We hebben Bruggelingen en bezoekers laten beseffen dat Brugge meer is dan een sprookjesstad of droombestemming.”

Foto: www.clubparadis.be