Vandaag kreeg een maquette van de Trevifontein een plaats in Mini-Europa. Je hoeft voortaan dus niet meer naar Rome om de mooiste fontein ter wereld te bewonderen. Dit is slechts één van de nieuwigheden waarmee het miniatuurpark tijdens zijn 30ste seizoen uitpakt.
2018 was een recordjaar voor het miniatuurpark met maar liefst 15% meer bezoekers die een Europese rondreis maakten in slechts enkele uren. Dit waren 2% meer Belgische en 18% meer buitenlandse bezoekers in vergelijking met 2017. Deze mooie cijfers heeft het miniatuurpark wellicht voor een deel te danken aan de vele dagen met mooi en droog weer, maar ook een succesvolle prospectie in het buitenland zat hier zeker voor iets tussen. Ook dit jubileumseizoen belooft een topper te worden! “Mini-Europa is en blijft één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brussel, aldus Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa. Jaar na jaar doen wij er alles aan om onze vele bezoekers telkens een vernieuwende ervaring te bieden met een mix van plezier, cultuur en – natuurlijk – de Europese gedachte. Dit jaar brengen we een eerbetoon aan onder meer de middeleeuwen en de eeuw van de Verlichting.”

Nieuwigheden en renovaties
Italië was al goed vertegenwoordigd in Mini-Europa, maar een maquette uit de Eeuwige Stad ontbrak vooralsnog. Daar komt nu verandering in; een miniatuurversie van de barokke Trevifontein maakt vanaf vandaag zijn opwachting in het miniatuurpark.
Ook nieuw vanaf dit seizoen: op de Grote Markt van Brussel maken de bezoekers kennis met schilder Pieter Bruegel de Oude, die er werkt aan één van zijn meesterwerken: De val der opstandige engelen, een doek waarop we aartsengel Michaël een gevecht zien aangaan met zes monsters. In Gent schilderen de gebroeders Van Eyck het Lam Gods(foto R) terwijl Rubens werkt aan De Kruisafneming(foto L).
Daarnaast kregen het stadhuis van Leuven en het geboortehuis van Ludwig van Beethoven in Bonn dan weer een volledige make-over.

Vanaf volgende maand brengen vijf miniatuurscènes en animaties rondom het middeleeuwse kasteel van Guimarães (Portugal), zowel ons echte als denkbeeldige middeleeuwse erfgoed – soms met de nodige humor – tot leven;  
De overwinning op de Moren door Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal.
De Zwarte Dood, waaraan in de middeleeuwen 30 tot 50% van de Europese bevolking stierf.
Welke boogschutter zal de wedstrijd winnen en wat gebeurt er met de verloren pijlen?
Een steekspel op een heus riddertoernooi. Verloopt alles volgens plan?
Een prins klimt op het balkon van zijn prinses. Hoe reageert de draak?

Eveneens in mei gaat Spirit of Europe opnieuw open. Deze interactieve tentoonstelling waar je de EU op een leuke manier leert kennen, wordt momenteel volledig vernieuwd.
Een maand later gaan we terug in de tijd naar ‘De eeuw van de Verlichting’ in Bath (UK) en Arc et Senans (Frankrijk). Deze periode gaf mee vorm aan de Europese Unie van vandaag. Het miniatuurpark brengt daarom hulde aan deze eeuw met een maquette waarbij we enkele illustere persoonlijkheden – zoals Newton, Voltaire, Diderot, Adam Smith, … – samen rond de tafel vinden.

Praktische informatie
Mini-Europa
Bruparck  – 1020 Brussel (Laken) 
02 474 13 13 – info@minieurope.eu
Prijzen: 15,80 € voor een volwassene  / 11,80 €  voor een kind (<12 jaar) – speciale tarieven voor groepen. Foto's: www.minieurope.eu