In de Rode zaal van het Fakkeltheater ging zaterdag 17 februari de Musical Tot altijd in premiere,  een productie van AuFond Producties. Deze nieuwe musical is gebaseerd op waargebeurde feiten en afgeleid van een Belgische film van Nic Balthasar uit 2012. Nic Balthazar mocht voor deze film de Ensor voor beste film in ontvangt nemen in Oostende op het Filmfestival.

Veel Genodigden pers en publiek waren aanwezig en iedereen was benieuwd naar deze voorstelling. Tot altijd vertelt het aangrijpende verhaal van Mario Verstraete, de eerste niet-terminale euthanasie patiënt in België. De hoofdrol wordt vertolkt door Jo Hens (Mario), bijgestaan door de David Cantens (Thomas), Anne Mie Gils (Moeder Francine) , Line Ellegiers (Linn), en Floris Devooght (Speck) en Tiebe & Siebe (Milan). De creatives Manu Jacobs, Timo Descamps en Jérémie Vrielynck staan in voor tekst en muziek, gebaseerd op het filmscript van Nic Balthazar. Producent Manu Jacobs is tevens de regisseur van deze voorstelling.

“Ik kan niet meer vechten voor m’n leven, wel voor m’n dood.” Mario Verstraete heeft alles om gelukkig voor te zijn, tot de harde diagnose van MS zijn leven in één adem overhoop haalt. Omringd door vrienden en familie probeert Mario alles uit het leven te halen wat erin zit. Wanneer hij echter besluit om te vechten voor zijn recht op waardig sterven, worden Mario’s relaties op de proef gesteld. Wat nu al gedeeltelijk mogelijk is, euthanasie, was toen nog taboe. Zo vertelt TOT ALTIJD ons het verhaal van de eerste niet terminale euthanasiepatiënt in België. Een verhaal over vriendschap en liefde. Een verhaal over afscheid van een vriend en geliefde. Dit pakkend verhaal moet je gezien hebben om te begrijpen wat Mario Verstraete heeft moeten doorstaan om zij doel tot euthanasie te bereiken. Het wordt nog meer aangrijpend, maar beter begrijpend door de muziek en de prachtige aangepaste teksten. Een bravostuk voor alle medewerkers om dit verhaal zo naar buiten te brengen. RWS Recht op Waardig Sterven geeft dan ook hun volledige medewerking om zo’n verhaal, gebeurtenis naar u over te brengen, iets dat niet gemakkelijk is als je er niets vanaf weet. Kom kijken en overtuig u.

De première van “TOT ALTIJD” 

Wat deze voorstelling zo onvergetelijk maakt, is dat het over een waargebeurd verhaal gaat dat met het grootste respect, naar de film van Nic Balthazar en het gevoelige onderwerp van “Euthanasie” waar Mario Verstraete het grootste deel van zijn leven voor en tegen moest vechten, op aanvaardbare en correcte manier naar een toneelstuk te vertalen en naar u te brengen, al is het een gevoelig onderwerp, op een reële wijze begrijpbaar voor iedereen en veel taboe’s, onzekerheden en angsten zal weg nemen. Wat nu tussen haakjes een normale gang van zake zou kunnen zijn, was toen voor Mario eigenlijk een onbegonnen zaak, een strijd voor leven en dood, maar ook een strijd tegen de wetgeving met alle tegenkantelingen. Mario had met al zijn miserie van MS zijn gevoel voor humor, klassieke muziek en liefde zijn moed niet verloren, zijn doorzettingsvermogen en gezond verstand, samen met zijn moeder, zoontje, en enkele intieme vrienden kan hij deze zware strijd uitvoeren.

U zal met deze vertoning van 90 minuten, zonder pauze, vol emotie met de juiste humor onvergetelijk meegesleept worden. Het verhaal geeft ook veel aandacht aan het veel besproken thema euthanasie, wat voor Mario het recht zou geven waardig te sterven. Aufond producties onder de regie van Manu Jacobs legt in deze toneelvoorstelling de lat nog hoger, hij maakte er een musical van met muziek van Jérèmie Vrielynck en teksten van Timo Descamps, en verwerkte zo het verhaal van Nic Balthazar met nog meer emotie met de liederen en teksten, die op de juiste wijze bij u zullen binnenkomen. Het is wel, en dat is het vernoemen waard, een unieke stap in de Belgische theaterwereld om dit verhaal van Mario, een drama rond ziekte en euthanasie zo in beeld te brengen. De productie is dan ook geslaagd in zijn opzet, vanaf het binnen komen in de zaal, gaf men u al het gevoel van wat u te wachten stond in een verhaal waar Mario Verstraete een cruciale rol speelde in zij strijd rond euthanasie en voor het recht te strijden om waardig te kunnen sterven. Alles in deze voorstelling wist het publiek diep te raken en gaf een herkenbaar warm gevoel rond Euthanasie dat nu nog actueel blijft en nog een gevoelig bespreekbaar thema blijft in de Belgische geschiedenis.

Na zo’n overweldigde mooie vertoning over een gevoelig onderwerp, waargebeurd verhaal en een top van cast, Jo Hens, David Cantens, Anne Mie Gils, Line Ellegiers, Floris Devooght, Tiebe Hermans en Siebe Pulinx, die beide om beurten de rol spelen van Milan, de zoon van Mario, mochten minuten lang een staande ovatie in ontvangst nemen, en zeker terecht.

De voorstelling “TOT ALTIJD” gaat ook op tour door Vlaanderen van november tot december 2040. Voor meer informatie kan u deze binnenkort terug vinden op www.aufondproducties.be
Nu nog tot 10 maart 2024 in het fakkeltheater, waar je zeker uw plaats moet bespreken voor deze unieke theater voorstelling.

AuFond Producties is een nieuw productiehuis in de Vlaamse live entertainment sector. Ze maken muziektheater- en musicalproducties voor een breed publiek, waarin zowel familievoorstellingen als kwetsbare voorstellingen een plaats krijgen. Passie en kwaliteit tot in de diepte, tot in de essentie, tot aan het horizondoek: AuFond.

 

Origineel Script: Nic Balthazar (EyeWorks)
Script/Regie: Manu Jacobs
Muziek: Jérémie Vrielynck
Liedteksten/Script: Timo Descamps

CAST
MARIO VERSTRAETE: Jo Hens
THOMAS (beste vriend): David Cantens
FRANCINE (moeder): Anne Mie Gils
LYNN (vriendin): Line Ellegiers
SPECK (vriend) : Floris Devooght

PRAKTISCHE INFO

Deze productie speelt in het Fakkeltheater

(Rode Zaal, Hoogstraat Antwerpen

 • Donderdag 15 februari 2024 – 20u
 • Vrijdag 16 februari 2024 – 20u
 • Zaterdag 17 februari 2024 – 20u
 • Zondag 18 februari 2024 – 14u
 • Donderdag 22 februari 2024 – 20u  [EXTRA VOORSTELLING]
 • Vrijdag 23 februari 2024 – 20u
 • Zaterdag 24 februari 2024 – 20u
 • Zondag 25 februari 2024 – 15u
 • Donderdag 29 februari 2024 – 20u  [EXTRA VOORSTELLING]
 • Vrijdag 1 maart 2024 – 20u
 • Zaterdag 2 maart 2024 – 15u  [EXTRA VOORSTELLING]
 • Zaterdag 2 maart 2024 – 20u
 • Zondag 3 maart 2024 – 15u
 • Donderdag 7 maart 2024 – 20u  [EXTRA VOORSTELLING]
 • Vrijdag 8 maart 2024 – 20u
 • Zaterdag 9 maart 2024 – 15u  [EXTRA VOORSTELLING]
 • Zaterdag 9 maart 2024 – 20u
 • Zondag 10 maart 2024 – 15u

Speeldata en info over de tour in het najaar van 2024: www.aufondproducties.be

Tickets
www.fakkeltheater.be & 070 246 036

Ticketshop: Hoogstraat 12 -14, 2000 Antwerpen

Van maandag tot en met vrijdag van 11u tot 17u

Productie
www.aufondproducties.be