Na straf kleinschalig theaterwerk als ‘Zwerfkei’, ‘Evariste’ en ‘Geachte,’ ontpopte NUNC zich met de trilogie ‘Het Geslacht Borgia’ tot Knetterend, zorgvuldig vormgegeven en met joie de vivre geregisseerd spelerstoneel (Knack).
NUNC zoekt zijn verhalen vaak in de plooien van de geschiedenis om er een hedendaags verhaal uit te puren waarbij het gezelschap blijft zoeken naar een krachtig en rijk theater gesteund op fenomenale tekst, zeer goed uitgewerkte intriges tussen de personages en de wervelende regie (Theatermaggezien).
Voor ‘Elk Alleen’ duikt auteur Benjamin Van Tourhout in de archieven van de Franse Revolutie om een voorstelling te maken die op zoek gaat naar de gelijkenissen tussen toen en nu, want net als toen komen mensen op straat, zijn er terreuraanslagen en schreeuwen populisten om onze aandacht.
NUNC zoekt een antwoord door de helden van de Franse Revolutie te laten herleven en net zoals bij ‘Het Geslacht Borgia’ zal gesproken worden over toen, nu en straks.
Figuren als Marie-Antoinette, Lodewijk XVI en Robespierre zullen elk vanuit hun eigen standpunt hun gelijk vol vuur verdedigen en op zoek gaan naar medestanders. Ze zullen geen middel schuwen om het publiek te overtuigen: van fake news tot alternative facts, van populisme tot emotionele bekentenissen.
‘Elk Alleen’ trekt de hedendaagse kaart, maar gebruikt daarvoor historische figuren. Het publiek zal de personages ontmoeten op onverwachtse plekken in het theater en ze zo van dichtbij leren kennen. De botsende meningen, de dromen en de verwachtingen van de personages zijn universeel, hun kracht en durf is slechts voor enkelen weggelegd.
Het ontroerende verhaal van de kleine prins Louis, het pijnlijke einde van Marie-Antoinette, de aangekondigde dood van Robespierre, … 1789 lijkt verdacht veel op 2018 waarin de luidste schreeuwers vechten tegen de stille dromers, waar kinderen hun weg zoeken in het kluwen van meningen en waar ouders op zoek gaan naar een betere wereld.
Maar wie zit er achter die volkshelden?
Wie heeft het gelijk aan zijn kant?
Wie spreekt de waarheid en ligt die in het midden?
Wie gelooft die mensen nog?

In een voorstelling over waar en onwaar, nemen recht en vrede het tegen elkaar op om iedereen en vooral zichzelf te overtuigen van hun waarheid.
Met: Leen Roels, Leen De Veirman, Benjamin Van Tourhout, Matthias Van den Brul, Lynn Van Den Broeck, e.a.
Muziek: Brent Vanneste (Steak Number Eight)

Foto: www.thassos.be