Op 8 januari knalt La Reine Lear het Brusselse culturele jaar op gang. Het is een bewerking van Shakespeare King Lear, die Lanoye in 2015 schreef voor Toneelgroep Amsterdam en de Vlaamse actrice Frieda Pittoors. Koningin Lear oogstte veel lof en toerde uitgebreid rond in Nederland. Théâtre National en Théâtre de Namur brengen het stuk nu voor het eerst in België op de planken.
In Koningin Lear maakt Lanoye van de oude koning een dementerende vrouw en plaatst haar in een hedendaags kader: het hart van de internationale economie. Elisabeth Lear bestiert een onmetelijk zakenimperium, maar voelt haar krachten tanen. Ze ontbiedt haar drie zonen om een verdacht omvangrijke erfenis te verdelen, maar eist dat ze vooraf hun liefde betuigen, in de grootst mogelijke bewoordingen. Haar jongste weigert en vlucht. Het opgesplitste zakenimperium gaat, net als de hele familie, ten onder in een financieel-economische storm die de hele wereld onderuit haalt.

In 2016 speelde Köningin Lear met veel weerklank in het Schauspiel Frankfurt, tijdens de Buchmesse aldaar. Binnenkort gaat Koningin Lear — een vertaling in het Afrikaans door Antjie Krog — ook in première in het Zuid-Afrikaanse Oudtshoorn, tijdens het Klein Karoo Nationale Kunstefees.
In Théâtre National/Théâtre de Namur tekent  Christophe Sermet voor de regie, zes jaar na zijn bekroonde Mamma Medée — een  andere Lanoye-bewerking. De hoofdrol is weggelegd voor de Franse actrice en ‘Grande dame’ Anne Benoît.
Meer informatie over La Reine Lear: https://www.theatrenational.be/nl/activities/445-la-reine-lear

Foto: www.lnvt.be