Op zaterdag 9 mei, de Dag van Europa, geeft psychiater Dirk De Wachter zijn visie op de toekomst van Europa in een boeiende lezing, die je gratis online kan bekijken. De titel is “Corona Times in Europa”. Het decor is de bibliotheek van het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. Enkele dagen later, op woensdag 13 mei, kan je via Facebook rechtstreeks met De Wachter in dialoog gaan over de inhoud van deze lezing.

De State of the European Union is een jaarlijks evenement, waarbij tekens vanuit een verrassende hoek naar de Europese actualiteit wordt gekeken. De voorbije edities namen Geert Hoste, Kader Abdollah, Lieve Blanquaert en Jan Leyers het woord. De lijst wordt nu aangevuld met de naam van psychiater Dirk De Wachter. “De editie van 2020 zal sowieso speciaal zijn,” zegt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “Normaal wordt deze lezing voor een groot publiek in een grote zaal gehouden. Maar midden in de corona-crisis is zoiets uiteraard onmogelijk. Het decor is nu de fraaie bibliotheek van het nieuwe provinciehuis. De opname vond plaats in een nagenoeg verlaten provinciehuis want zo goed als al onze medewerkers zijn deze dagen aan het thuiswerken.”

Dirk De Wachter sluit met zijn lezing heel dicht aan bij de actualiteit. In deze uitzonderlijke crisistijd worden de grenzen van Europa afgetast, stelt hij. “Door het uitvallen van de ‘wellnessmaatschappij’ keren we terug naar de essentie van ons bestaan,” verduidelijkt de psychiater. “Verbinding en samenwerking zijn de basisbeginselen van de menselijke vooruitgang.”

Lezing en dialoog
The State of the EU van Dirk De Wachter kan je op zaterdag 9 mei om 10 uur ’s ochtends bekijken via een facebookevent. “De stads- en gemeentebesturen van Mechelen, Turnhout, Balen, Brasschaat, Malle en Putte zullen het event delen, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken,” voegt gedeputeerde Helsen er nog aan toe. “Zij namen eerder al deel aan Pop up Europa, een initiatief van de provincie Antwerpen om Europa dichter bij de burgers te brengen. Dat lukt het best door samen te werken met lokale besturen; die staan het dichtst bij hun inwoners.”

Wie de lezing zaterdagochtend mist, kan ze daarna nog bekijken via www.stateoftheeu.be. Op woensdagavond 13 mei keert Dirk De Wachter terug naar het provinciehuis om rechtstreeks met zijn toehoorders in dialoog te gaan over de staat van Europa. Afspraak om 18u15 via Facebook.

Partners
The State of the EU editie 2020 is een initiatief van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, in samenwerking met Europa Direct provincie Antwerpen en het Liaison Office van het Europees Parlement in België. Centraal in deze samenwerking staat de verbinding, die iedere partner op lokaal, provinciaal, Vlaams, Europees niveau wil maken.

Dag van Europa
De Dag van Europa, ook wel eens Europadag genoemd, wordt sinds 1985 ieder jaar op 9 mei gevierd in alle lidstaten van de Europese Unie. Op 9 mei 1950 hield de Franse minister Robert Schuman een toespraak die beslissend was voor de toekomst van de Europese Unie. Het was de start van een internationale samenwerking die leidde tot een lange periode van vrede en voorspoed op het Europees continent.

Wanneer:
State of the EU – zaterdag 9 mei 2020, 10:00
Bekijk de trailer.
De state of the EU is onder embargo tot 9 mei te downloaden via: https://we.tl/t-Kxu2dzboUl
Live vragensessie – woensdag 13 mei 2020, 18:15

Waar:
Facebookevenement ‘Corona Times in Europa’ – Dirk De Wachter (lezing en dialoog)
www.stateoftheeu.be (enkel de lezing)

Partners:
Initiatief in samenwerking met het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA vzw), Europahuis Ryckevelde en het Bureau van het Europees Parlement in België (EPLO).

Foto: Dirk De Wachter – Copyright: Leen Wouters Fotografie / www.provincieantwerpen.be