Gisteren sloot de expo ‘Cokeryen’ de deuren en daarmee kwam ook een einde aan het bijna acht maanden durende culturele stadsfestival ‘Antwerpen barok 2018. Rubens inspireert’. Sinds juni vierde de stad Antwerpen haar beroemdste inwoner Peter Paul Rubens met 9 tentoonstellingen, 30 concertreeksen, theater-, muziektheater-, literatuur- en dansproducties, 2 lezingenreeksen, 3 nieuwe stadswandelingen en 10 beeldende kunstprojecten buiten de museummuren. Alle projecten samen verwelkomden meer dan 1.033.986 bezoekers. Daarvan kwam 55 % uit het buitenland. Wie het barokfestival gemist heeft, kan ook de komende maanden en jaren nog in Antwerpen terecht voor een authentieke Rubens-ervaring. Het barokfestival drukt daarmee een blijvende stempel op de stad.
Met ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ zette de stad Antwerpen alle schijnwerpers op Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Samen met de Antwerpse musea en de cultuursector zocht het cultuur-toeristische festival naar nieuwe invalshoeken en verbredende interpretaties van Rubens en de Antwerpse barok. Het enthousiasme van lokale horeca, producenten van lokale specialiteiten en andere partners zorgde er mee voor dat ook de barokke joie de vivre van Antwerpen aan bod kwam.
“Het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018.Rubens inspireert’ was een mooi voorbeeld van hoe we cultuur dichter tot bij onze inwoners en bezoekers kunnen brengen. De verschillende acties om barok weer tot leven te wekken zorgden ervoor dat dit stadsfestival niet enkel voor kunstliefhebbers, maar voor iedereen toegankelijk was. En dat is toch het werkelijke doel van cultuurbeleving”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
Bezoekcijfers
Alle projecten samen verwelkomden meer dan 1,033 miljoen bezoekers. Tellen we hierbij de bezoekers van de expo Barok Burez in de wandelboulevard van het MAS, dan staat de teller op 1.444.098.
Links: http://www.antwerpenbarok2018.be

Foto: www.antwerpen.be