Volg je de koers van nabij? Dan hebben we twee tips voor je. In de Sint-Pietersabdij in Gent loopt nog tot in juli de imposante tentoonstelling ‘Heeren, vertrekt!’ en uitgeverij Lannoo bundelde in het boek ‘Onze Vlaamse koersen’ de zes voorjaarsklassiekers van Flanders Classics.

Eind februari begon het allemaal. Dan bracht de Omloop Het Nieuwsblad de koers eindelijk weer thuis na de gebruikelijke winteruitstapjes in Australië, Oman en andere Emiraten. Het startschot dat tussen het Museum voor Schone Kunsten en het Kuipke werd gegeven, betekende dit jaar niet alleen de start van een nieuw wielerseizoen, maar ook de start van de gloednieuwe expo ‘Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers!’ in de Sint-Pieterabdij, aan het op wandelafstand gelegen Sint-Pietersplein.
Vanuit de buik
De tentoonstelling focust op hoe de koers wordt beleefd door zowel de renners, hun entourage als de supporters. De ervaringen van mensen uit de buik van de wielerwereld, moesten centraal staan. Meer emotionaliteit dan ratio. Zoals in alle producties van Historische Huizen Gent staan ook hier verhalen eerder dan droge feiten en objecten centraal. Koers is vooral emotie en beleving en daarom zoomt ‘Heeren, vertrekt!’ vooral in op wat er in ‘de kop’ van de supporter, de liefhebber, de verzamelaar, de verzorger, de ploegleider, de sponsor en vanzelfsprekend ook de renner zelf omgaat. Daarbij worden de unieke menselijke gevoelens zoals vreugde en verdriet, angst en euforie, kracht en eenzaamheid, pijn en afzien, zeker niet uit de weg gegaan.
Vijf protagonisten
Het werd al snel duidelijk dat de tentoonstelling zou worden opgebouwd rond vijf protagonisten en dat een originele audio-aanpak, zoals altijd in de projecten van Historische Huizen Gent, een belangrijke rol zou spelen in de bezoekersbeleving.
Jelle Vermeersch zocht samen met programmamaker Joost Vandensande, die een paar maanden geleden voor ‘Terug naar Rwanda’, nog de H van Humo voor het beste Belgische televisieprogramma won, naar verhalen uit de backstage van het wielrennen. Met het vele audiomateriaal dat hun interviews opleverden, gingen de tentoonstellingsmakers aan de slag.
Via de audioguide kruip je in het hoofd van vijf hoofdpersonages:
– oud-wielrenner en oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen Roger Decock
– de legendarische Mapei/Quick-Step/Deceuninck-dokter Yvan Vanmol
– dame van stand Corinne Poulidor (dochter van Raymond, vrouw van Adrie en mama van Mathieu en David van der Poel)
– wielerkoppel Louis Vervaeke & Astrid Collinge.
Door de lens van Jelle Vermeersch
De tentoonstelling brengt ook nieuwe fotoreeksen van Jelle Vermeersch, die telkens weer andere thema’s en originele insteken bedenkt:
• • Ze zijn daar!: we kennen ze allemaal, de taferelen van toeschouwers, jong en oud, die aan de kant van de weg vol verwachting uitkijken naar de doortocht van het peloton.
• • Hedendaagse Flandriens: het portret uit 1949 van Roger Decock als kampioen van West-Vlaanderen, bracht Jelle op het idee om hedendaagse Vlaamse wielerhelden zoals Remco, Yves, Greg en Jolien als old-school-flandriens te portretteren.
• • Seingevers: Geen koers zonder seingevers op iedere hoek van de straat. De beelden van deze onmisbare pionnen krijgen een speciaal plekje in de tentoonstelling.
 • • Het bos van Wallers is de ideale setting voor een prachtige reeks Parijs-Roubaix-koppen die verder aangevuld wordt met unieke slowmotionbeelden van het peloton tijdens Parijs-Roubaix 2018.
• • Tourwinnaars: geen moeite is Jelle Vermeersch te veel om portretten te maken van de zevenentwintig nog levende Tourwinnaars. Hij beweegt hemel en aarde om deze topsporters voor zijn lens te krijgen. Reist hen desnoods overal in Europa achterna. Al is dat niet altijd even evident. Twintig winnaars vonden al hun weg naar de lens van Jelle: van de 91-jarige Federico Bahamontes, over Eddy Merckx tot Egan Bernal, de winnaar van 2019. Deze reeks is ongoing en wordt in de loop van de tentoonstelling vervolledigd. De bezoeker wordt via sociale media op de hoogte gehouden van de stand van zaken in deze reeks. To be continued!
• • Aanstormend talent: de toekomst van het wielrennen, jong en roekeloos in beeld gebracht.
• • Knesselare in rouw op 14 augustus 2019, de dag na de begrafenis van Bjorg Lambrecht
‘Heeren, vertrekt!’ loopt nog tot 26 juli in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent www.historischehuizengent.be – tel + 32 9 266 85 00

Onze Vlaamse koersen – Flanders Classics – Monumentale verhalenbundel over Vlaanderens mooiste koersen

De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn al decennia een begrip in de wielerwereld. Ieder jaar wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar dé seizoensopener bij uitstek, de Omloop Het Nieuwsblad.
Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van die vroegste Vlaamse koers bundelden Flanders Classics en uitgeverij Lannoo in samenwerking met wielerauteurs Geert Vandenbon, Mark Van Hamme, Stefaan Van Laere, Rik Vanwalleghem en René Vermeiren de boeiendste verhalen en knapste beelden van zes wielerklassiekers van formaat.
In ‘Onze Vlaamse koersen’ ontdek je de geheimen en geneugten achter de klassiekers die elke wielrenner op zijn palmares wil hebben. Dokker mee op de kasseien van de Haaghoek, de Paterberg en de Oude Kwaremont, en duik mee de koers in langs de meest legendarische ontsnappingen, valpartijen en overwinningen uit de geschiedenis.
Met speciale aandacht voor de heroïek, het drama en de triomfen van renners door de jaren heen is dit een lees- en kijkervaring om nooit te vergeten. 

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be