Gratis te bezoeken

Binnenkort vereert het Colombiaanse zeilschip ARC Gloria Antwerpen met een bezoek. Het komt toe op 31 mei en blijft vier dagen lang aangemeerd aan de Scheldekaaien. Het kan gedurende die periode gratis bezocht worden. 

De ARC Gloria is een trainingsschip en officieel vlaggenschip van de Colombiaanse marine. Het betreft een driemaster met bouwjaar 1968 van 56 meter lang.

Geïnteresseerden kunnen de tocht van de Gloria volgen via gespecialiseerde sites zoals www.marinetraffic.com en www.vesselfinder.com. Bij het binnenvaren van Antwerpen op vrijdagochtend 31 mei zal de bemanning ongetwijfeld voor wat spektakel zorgen.

Het zeilschip zal vervolgens aanmeren aan het Antwerpse cruiseponton aan Het Steen. Vanaf dan kan het door het brede publiek bezocht worden: diezelfde dag van 11.00 tot 16.00 uur, op 1 en 2 juni van 9.00 tot 22.00 uur, en op 3 juni tot slot van 9.00 tot 14.00 uur.

Anchor Port 

De wereldberoemde zeilwedstrijd The Tall Ships Races zal ook in 2026 en 2030 Antwerpen aandoen, reeds voor de achtste en negende keer. Organisator Sail Training International, stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges werkten daartoe samen het concept van een Anchor Port uit. Door de zeilwedstrijd ook komende edities te ontvangen als gaststad blijven ze inzetten op de lange en intense historische band tussen The Tall Ships Races en Antwerpen.

Tussen de races door ontvangt de stad als ‘friendly host port’ regelmatig een tall ship, zoals nu de ARC Gloria. De stad en Port of Antwerp-Bruges hopen dat de ARC Gloria ook wil komen naar de Tall Ships Races van 2026. Vorige maand meerde overigens ook de Poolse driemaster Dar Młodziezy aan, hij bracht de eerstejaarsstudenten van de Hogere Zeevaartschool terug na hun maand stage.

Link Colombia – Antwerpse haven 

Er is een sterke band tussen Antwerpen en Colombia. Antwerpen is de belangrijkste Europese invoerhaven van tropisch fruit zoals bananen, ananassen en avocado’s. Het is bovendien de grootste koffiehaven ter wereld: in de magazijnen ligt het equivalent van 27 miljard kopjes opgeslagen. Daarom is Port of Antwerp-Bruges de belangrijkste Europese haven voor Colombia.

Schepen voor de haven Annick De Ridder: “Met The Tall Ships Races zetten we onze maritieme geschiedenis én positie als wereldhaven extra in de kijker. Als wereldhaven zijn we bovendien de belangrijkste Europese invoerhaven van tropisch fruit en zijn we ook nog eens de grootste koffiehaven ter wereld. Voor Colombia zijn we daardoor dus de belangrijkste Europese haven. Genoeg redenen om het bezoek van dit Colombiaanse tall ship ARC Gloria te koesteren en… het zelf te bezoeken!”

Foto: Stad Antwerpen