Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, van de 19de eeuw tot vandaag.

Museum Mayer van den Bergh, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Rubenianum organiseren een studiedag rond verzamelen, herwaarderen en schenken. Aanleiding is de tentoonstelling Madonna ontmoet Dulle Griet, een expo over collectioneurs Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn, en de publicatie van een nieuw boek dat gewijd is aan 200 jaar kunstschenkingen aan het KMSKA.

Experten gaan dieper in op  de oorsprong en de ontwikkeling van het private verzamelen en schenken van 15de- en 16de-eeuwse kunst in België en Nederland. Er wordt bekeken welke rol private verzamelaars en schenkers van (oude) kunst in het hedendaagse culturele leven spelen en hoe relevant hun activiteit vandaag is. Verschillende vragen komen hierbij aan bod.

Wat zijn de motivaties van verzamelaars en schenkers? Hoe zien hun persoonlijke profielen en netwerken eruit? In welke historische en politieke context handel(d)en zij? Wat zijn de meest recente trends en ontwikkelingen in die verzamel- en schenkingscultuur? En welk juridisch en fiscaal kader is er voor schenkingen en legaten?

De dag wordt afgesloten met een keynote lezing en een debat over wat private verzamelaars, schenkers en openbare musea vandaag en in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.

Studiedag rond verzamelen, herwaarderen en schenken
13 maart 2020 van 9 tot 18.15 uur
Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen

Tijdens de studiedag is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ te bezoeken in Museum Mayer van den Bergh.
 
In samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Rubenianum, Universiteit Antwerpen – Centrum voor Stadsgeschiedenis en FARO – Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw 

Foto: www.museummayervandenbergh.be