8 mei mogen terrassen misschien weer open. Toch zullen veel horeca-ondernemers dicht blijven. Driesterrenchef Viki Geunes zal bijvoorbeeld zijn Zilte nog niet openen. Veel van zijn collega’s – met of zonder sterren – evenmin. “Klanten een gastronomische beleving aanbieden op een terras gaat gewoon niet”, vertelt Geunes aan ATV. De restaurants vragen daarom opnieuw om toch al in mei volledig de deuren te mogen openen. Dat kan volgens hen, aangezien ze maanden geleden al verschillende investeringen deden om dat veilig te kunnen doen.

Op 8 mei mogen horecazaken op hun terrassen opnieuw klanten ontvangen. Veel ondernemers halen opgelucht adem, maar voor topchefs komt de versoepeling eerder als een vergiftigd geschenk. “Wij kunnen niet dezelfde kwaliteit garanderen op een terras. Dat is gewoonweg onmogelijk”, licht driesterrenchef Viki Geunes toe aan Het Nieuwsblad. “Het begint er stilaan op te lijken dat de overheid onze sector totaal niet kent”. In Gazet Van Antwerpen vervolgt hij dat “de overheid duidelijk geen honger heeft naar gastronomie.”

Initieel zouden de restaurants en cafés op 1 mei weer opengaan, maar de derde golf zorgde ervoor dat de volledige heropening ten vroegste naar juni wordt opgeschoven. Geunes roept de beleidsmakers nu op om af te stappen van de cijfers. “De horeca heeft daar geen impact op”, klinkt het tegen ATV. “Dat hebben we de laatste zes maanden kunnen bewijzen. We zijn al zolang dicht en toch zijn er nog besmettingen. Als we openen, kunnen we ervoor zorgen dat mensen het leven op een gecontroleerde manier kunnen hervatten.”

Investeringen
Om die heropening veilig te laten verlopen, deden veel zaken maanden geleden al verschillende aankopen. “We hebben geïnvesteerd in extra luchtzuiveringsapparatuur en er is voldoende ruimte tussen de tafels. Na elke service wordt alles ontsmet”, zegt Geunes in Gazet van Antwerpen. “Ik wil andere sectoren niet met de vinger wijzen, maar nemen ze op de trein, tram en bus dezelfde maatregelen? Daar gaan mensen op stoelen zitten waar zojuist iemand anders zat.”

Onderverdeling tussen horecazaken
Collega-driesterrenchef Peter Goossens van Hof van Cleve deelt Geunes’ frustratie. “Wij hebben wel een buitenruimte, maar die dient louter voor het aperitief of een koffie achteraf”, benadrukt hij in Het Nieuwsblad. “Het is onmogelijk om daar een zevengangenmenu te serveren. Ik weet niet meer wat we nog kunnen doen, maar het is duidelijk dat de fine dining zwaar gestraft wordt.”
Ook tweesterrenchef Nick Bril benadrukte eerder deze week dat fine dining niet kan doorgaan op alleen maar een terras. Stephane Buyens van tweesterrenzaak Le Fox in De Panne oppert dan weer dat het misschien tijd wordt om een onderverdeling te maken tussen de verschillende horecazaken. “Ik heb respect voor alle soorten ondernemingen en ik eet ook graag eens een croque uit het vuistje, maar je kan ons niet vragen om onze gastronomie op een terras te brengen. Bij ons moet het met tijd en kunde gebeuren.”
Bronnen: ATV, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen.

Tekst: Louise Anthonissen

Foto: www.ambiance.be