Met een vernieuwde visie en werkwijze wil stedelijke kinderopvang Antwerpen haar maatschappelijke rol nog meer in de verf zetten. Ze liet daartoe een nieuw infokanaal, video en groeipiramide ontwikkelen, en vraagt aan ouders om in februari mee te doen aan de Maand van de Goede Voornemens.
 
Kinderopvang startte origineel vanuit het concept ‘verzorgen, bijhouden en bezighouden’ van kinderen. Doorheen de jaren evolueerde dat binnen de stedelijke kinderopvang naar een pedagogische aanpak met de nadruk op ontwikkelingskansen en welbevinden. De eerste jaren zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind: wat een kind dan doet en eet, bepaalt tot 80 procent van zijn latere gezondheid. Gezond eten, buitenspelen en voorlezen zijn essentiële pijlers die niet mogen ontbreken. Een kwalitatieve kinderopvang is bovendien een goede basis voor een succesvolle start in de kleuterschool.
 
Met een vernieuwde visie en bijhorend kennismakingsaanbod wil stedelijke kinderopvang Antwerpen haar aanpak nu nog meer onder de aandacht brengen.
 
Inspiratievideo en groeipiramide
Ouders kunnen op twee momenten per maand kennismaken met de stedelijke kinderopvang. Ze leren er niet alleen elkaar kennen, maar worden ook ondergedompeld in de visie en werking via een nieuwe inspiratievideo en groeipiramide.
 
“De groeipiramide is een visuele weergave van de visie die de stedelijke kinderopvang wil uitdragen: een stimulerende omgeving om te groeien en zich te ontplooien met aandacht voor gezonde voeding, voldoende bewegen en taalontwikkeling. Zo zorgt de stedelijke kinderopvang voor een vlotte overgang naar de kleuterschool”, vertelt schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud.
 
Maand van de Goede Voornemens
Stedelijke kinderopvang Antwerpen is de partner van de ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Samen moeten zij elk kind voldoende prikkelen, stimuleren en ondersteunen. Om deze ambitie kracht bij te zetten, organiseert de stedelijke kinderopvang in februari de Maand van de Goede Voornemens. Zij dagen ouders uit om die maand elke dag:
·  Hun kind een gezonde snack te geven.
·  Minstens 5 minuten voor te lezen aan hun kind.
·  Minstens 15 minuten buiten te spelen met hun kind.
 
Ouders nemen deel aan de themamaand door hun naam op een affiche te schrijven in hun kinderopvanglocatie. De medewerkers geven hen advies en suggesties. Op Mijn Kinderopvang verschijnen gedurende februari tips en ideeën over gezonde voeding, buitenspelen en voorlezen.
 
Van 20 tot en met 27 januari geeft de stedelijke kinderopvang alvast het goede voorbeeld: in alle locaties vinden leuke activiteiten plaats binnen de drie thema’s.
 
Eigen website
Samen met de nieuwe infovideo en groeipiramide lanceert de stedelijke kinderopvang een eigen kanaal op de stedelijke website: www.antwerpen.be/stedelijkekinderopvang. Daar vinden ouders uitleg over de werking en visie, over waar de opvanglocaties zich bevinden, hoe een dagprijs wordt berekend, hoe je een plaats kan aanvragen, en nog veel meer.

Foto & video: www.antwerpen.be