Sinds 2014 zet Jeugdhuis Tydeeh uit Mol via de lokale projecten M.art en M.ond in op de ontwikkeling en ondersteuning van artistieke en ondernemende jongeren in de regio. In Station M. komen beide projecten op hetzelfde spoor terecht en gaan ze een halte verder in hun werking. M.art en M.ond merkten dat jonge starters (zowel artistiekelingen als ondernemers) met veel drempels te maken krijgen, zoals hoge huurprijzen, dure winkelinrichting, langlopende winkelcontracten,… Station M. werkt deze hindernissen weg. Jonge kunstenaars kunnen aan goedkope huurprijzen (vanaf €75 per maand) in een atelierruimte terecht. Startende ondernemers krijgen voor enkele honderden euro’s per maand de kans om hun winkel in te richten en uit te baten. Alles verloopt met een flexibel huurcontract.
Bovendien krijgen de startende ondernemers ook coaching vanuit M.ond zodat ze van hun pop-up ook een economisch succes kunnen maken. Hopelijk vormt dit het opstapje naar een permanente winkel of vestiging in het handelscentrum.

Daarnaast vult Station M. ook de vraag in naar flexdesks. Vele startende ondernemers zonder personeel – denk aan softwareontwikkelaars, websitebouwers, copywriters, … – beschikken over een thuiskantoor. Een flexkantoor biedt hen de mogelijkheid om te werken in een gemeenschappelijke ruimte, waar ze interessante contacten kunnen leggen met andere ondernemers. Een flexkantoor vormt ook een mooie oplossing voor werknemers of studenten die enkele uren in het centrum vertoeven en een plek willen om rustig even te werken. Het pand biedt op de benedenverdieping plaats aan vier pop-ups, flexdesks, een exporuimte, workshops, vergader- en netwerkmomenten. De zes ruimtes op de bovenverdieping krijgen een invulling als afzonderlijke atelier- en werkruimtes.
In 2017 trekt Naft doorheen de provincie Antwerpen om creatieve pop-ups te ondersteunen. Naft is het platform van Provincie Antwerpen dat brandstof geeft aan jong creatief talent. Die ‘brandstof’ bestaat niet alleen uit subsidies, maar ook uit inhoudelijke en organisatorische ondersteuning. STATION M. is de tweede pop-up waar Naft on Tour halt houdt. BROEIHAARD in Lier was de eerste. Nu volgen nog vier andere culturele pop-up projecten: STATION M in Mol (organisatie door jeugdhuis Tydeeh), Pelouze in Merksplas (organisatie door De Manne vzw), GAST in Antwerpen (organisatie door Fameus, Co.Labs en KOP vzw) en T.B.D. in Kalmthout (organisatie door jeugdhuis Govio).
Waar: Station M., Voogdijstraat 9, 2400 Mol
www.stationm.tydeeh.be