Op 4 december startte de bouw van het sportcentrum Sportoase Groot Schijn. Het bevat een zwembad, fitness en ijsbaan. Het gebouw zal een nieuwe landmark worden in Park Groot Schijn. De opening is voorzien in het najaar van 2021.
Park Groot Schijn is een nieuwe groene long van 83 hectare voor de stad Antwerpen, het district Deurne en omgeving. Binnen het masterplan Park Groot Schijn wordt het een hedendaagse site, waar natuur, sport, jeugd en recreatie hun plaats vinden.
 
Het sportcentrum Sportoase Groot Schijn wordt het sportieve hart van het park. In het nieuwe gebouw, dat architecturaal aansluit op de natuur van het park, komen een multifunctioneel zwemcentrum, een wellness- en fitnessruimte en een ijsbaan. “Er wordt al heel lang gesproken over dit sportcentrum en nu steken we de spade in de grond”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Samen met onze privé-partner Sportoase realiseren we hier een gezinsvriendelijk sportcentrum, met – voor het eerst in onze stad – een recreatief zwembad. Daarmee geven we een antwoord op de vraag naar meer recreatieve sportruimte in onze stad en spelen we in op de maatschappelijke tendensen in de sport- en recreatiesector.” 
 
“Met de start van de bouw van het sportcentrum Sportoase Groot Schijn schrijven we een nieuw hoofdstuk in de realisatie van Park Groot Schijn”, zegt Ludo Van Campenhout, schepen voor sport. “Met de nieuwe ijsbaan stellen we de toekomst van de wintersport in onze stad veilig. Het sportbad biedt de sportieve zwemmers een modern alternatief aan hetzelfde tarief als het Arenabad en gezinnen vinden hun recreatieve ontspanning in het recreatieve zwembad”.
 
“Park Groot Schijn is een nieuwe groene long van 83 hectare voor de stad Antwerpen, het district Deurne en omgeving. Het is een oase voor sporters, gezinnen en mensen die rust zoeken in het groen; een troef om jonge gezinnen te overtuigen dat in de stad blijven steeds meer de moeite waard is”, zegt schepen voor patrimonium en groen Fons Duchateau.
 
“De investeringen in dit nieuwe sportcentrum zijn een belangrijke mijlpaal voor het sportlandschap in Deurne. We zijn blij dat de schop eindelijk de grond ingaat en kijken samen met de clubs en het grote publiek reikhalzend uit naar de officiële opening”, vult Elke Brydenbach, districtsschepen voor sport, aan.
 
Het nieuwe sportcentrum bundelt volgende onderdelen:
·        Zwemcentrum
Het zwemcentrum zal uit drie uitdagende zones bestaan:
o   zone 1: sportbad voor zwemtrainingen en competities, met 8 banen van 25 meter en een instructiebad met schoonspringinstallatie, beweegbare bodem en tribunes;
o   zone 2: baden voor kinderen en actieve recreatie met onder meer een golfslagbad, waterversnellingen, speelelementen, spraypark, een warme lagune met wellnesszone en buitenbaden met ligweide;
o   zone 3: een superrecreatief glijbanencomplex met familie- en actiezone.
·        Ijsbaan
Sportoase Groot Schijn zal ook ruimte bieden aan maar liefst twee overdekte ijsbanen en wordt zo de grootste van het land. De schaatsfaciliteiten bestaan uit:
o   een ijsbaan van 450 m² op de gelijkvloerse verdieping, met ook vier kleedkamers, een polyvalente ruimte en plek voor horeca;
o   een ijsbaan van 1800 m² op de eerste verdieping, die multifunctioneel ingezet kan worden door middel van mobiele scheidingswanden. Hierdoor kunnen verschillende activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. Er zijn ook twee grote kleedruimten voor de uit- en thuisploeg bij wedstrijden. Boven deze ijsbaan is er nog een tribune voorzien.
·        Fitness en groepslessen
Verder zal er ook gesport kunnen worden in een moderne fitnessruimte met persoonlijke coaches en programma’s op maat. Ook een ruim aanbod aan groepslessen is voorzien in het nieuwe sportcentrum.
 
Op de hoogte blijven
Wie graag op de hoogte blijft van dit bouwproject kan zich inschrijven op de digitale nieuwsbrief van Park Groot Schijn via www.parkgrootschijn.be.
 
De stad Antwerpen werkt samen met Sportoase, Zwarts & Jansma Architecten, Studiegroep Omgeving, Groep Van Roey en Engie Cofely om dit project te realiseren.

Foto’s: www.antwerpen.be / ZJA Zwarts&JansmaArchitecten.