Pou Hakanononga, ‘de god van de tonijnvissers’, is een beeld vanop het Paaseiland dat in 1935 aan België werd geschonken. Het kwam met de Mercator naar ons land en is te bewonderen in het Museum Kunst & Geschiedenis, gelegen in het Jubelpark in Brussel. Onderzoekers van het museum hebben nu een spectaculaire ontdekking gedaan: de grijze kolos van meer dan 5 ton had vroeger kleur.

Tijdens een routineonderzoek, in het kader van de lopende Oceania tentoonstelling, zijn onderzoekers van het museum eind februari op een opmerkelijke vondst gestoten. In één van de vele putje die het stenen beeld rijk is zijn sporen van kleurpigment teruggevonden. Analyse van dit pigment wees uit dat het uit dezelfde tijdsperiode als het beeld zelf stamt, en dat het beeld oorspronkelijk dus beschilderd of gekleurd was.

Verder onderzoek heeft bovendien aangetoond dat er verspreid over het hele beeld meerdere soorten pigment gebruikt zijn. Door de verschillende pigmentsoorten te mappen over de oppervlakte van het beeld is het mogelijk een projectie te maken van hoe het beeld er vermoedelijk heeft uitgezien toen het nog kleur droeg (zie bijlage).

Dat de beelden van het Paaseiland soms beschilderd of gekleurd waren, was al geweten. Maar de uitzonderlijke rijkdom aan kleuren en verschillende pigmenten maakt dit werkelijk een unieke vondst.

Het beeld is momenteel te zien op tijdelijke tentoonstelling ‘Oceania – reizen in het onmetelijke’, die nog tot het einde van april loopt in het Museum Kunst & Geschiedenis.

Museum Kunst & Geschiedenis – Jubelpark 10 – 1000 Brussel
www.kmkg.be / info@kmkg.be

Foto: KMKG