In 2015 nam de provincie Antwerpen het historisch archief van Agfa-Gevaert onder haar hoede. Het voorbije anderhalf jaar is er door het FOMU in samenwerking met ADVN, ETWIE en Agfa NV gewerkt aan een waarderings- en herbestemmingstraject met als doel dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, te beheren en te ontsluiten. Een doordachte waardebepaling was cruciaal voor de geplande herbestemming van verschillende deelcollecties.
Tijdens een persmoment op dinsdag 30 mei in het FOMU gaven gedeputeerde Luk Lemmens, directeur van het FOMU Elviera Velghe en collectiebeheerder Ann Deckers een stand van zaken over het proces om deze unieke collectie te behouden, te beheren en te ontsluiten. Ook werd een eerste publicatie van dit project voorgesteld.
In de namiddag organiseerde het FOMU een studienamiddag over dit onderwerp.

In 1966 schonk de firma Gevaert het archief van haar publicatiedienst aan het FOMU. Tot dit fonds behoort het merendeel van de foto’s die ooit werden gepubliceerd in het tijdschrift Fotorama, met werk van onder andere Brassaï, Robert Doisneau, Edouard Boubat, Willy Ronis, Fulvio Roiter en de belangrijkste vertegenwoordigers van de Subjektive Fotografie in België, Nederland, Duitsland en Italië.
Dit archief werd onlangs uitgebreid met het Historisch Archief Agfa-Gevaert, dat in 2015 aan de provincie Antwerpen en het FOMU werd geschonken. Deze omvangrijke collectie bedrijfserfgoed vormt een unieke getuigenis van de Belgische fotografie- en ondernemingsgeschiedenis. Het archief omvat informatie over Lieven Gevaert en de firma Gevaert (1894-1971). Samen met enkele partners werkt het FOMU een herbestemmingstraject uit en engageren ze zich om dit waardevol industrieel erfgoed te bewaren en op termijn te ontsluiten.
Www.fomu.be

Foto’s: Ruddy Berghmans