Op 22 mei lanceerde Slim naar Antwerpen voor de derde keer een projectoproep voor slimme mobiliteitsoplossingen. Met dit initiatief worden ondernemers geprikkeld om bij te dragen aan een vlotte mobiliteit in Antwerpen, ook tijdens de infrastructuurwerken. Geïnteresseerde mobiliteitsaanbieders kunnen een projectvoorstel indienen. Zowel oplossingen gericht op personen- als vrachtverkeer komen in aanmerking. Geselecteerde projecten krijgen inhoudelijke en financiële ondersteuning van de stad Antwerpen.
Doel van de projectoproep is het stimuleren van diensten of projecten voor een betere verkeersdoorstroming. Hiervoor ontvangen de geselecteerde projecten inhoudelijke ondersteuning en een financiële toelage, steeds in verhouding tot de geleverde prestaties.
 
Tijdens het lanceringsevenement blikte schepen voor mobiliteit Koen Kennis terug op de vorige projectoproepen en de lopende projecten. “Met Slim naar Antwerpen en met onze ‘marktplaats voor mobiliteit’ zetten we mee onze schouders onder het streven naar een bereikbaarder en leefbaarder Antwerpen. Enkele weken geleden sprak ik op de Open Mobility Conference in Brussel een internationaal publiek van professionals toe. Ik schetste toen een beeld van Antwerpen als een stad die openstaat voor innovatieve mobiliteitsoplossingen. Wat we hier vandaag nu al voor de derde keer lanceren, is daarvan het beste bewijs. De stad gaat immers de baan op, op zoek naar knappe koppen, verfrissende ideeën en onverwachte invalshoeken”, aldus Koen Kennis, schepen voor mobiliteit.
 
Aansluitend kwamen vertegenwoordigers van DHL en Be-Mobile (twee geselecteerde projecten van projectoproep 2017) praten over hun ervaringen, resultaten en samenwerking met Slim naar Antwerpen. Verder lichtte Tom Verlinden, mobiliteitsmanager van Havenbedrijf Antwerpen, de specifieke noden van de haven toe.
Tot slot kregen de aanwezigen alle praktische informatie over de projectoproep en het verdere verloop. De voorwaarden en selectiecriteria werden toegelicht met een beschrijving van de ondersteuning die de geselecteerde mobiliteitsaanbieders van Slim aan Antwerpen kunnen verwachten.
 
“Als havenbedrijf gaan we voluit voor ambitieuze modal shift doelstellingen zoals het inzetten op nachtlogistiek, het spoorvervoer verdubbelen van 7% naar 15% en vervoer via de binnenvaart laten stijgen van 38% naar 42%. Een warme oproep aan elk project dat daaraan een bijdrage kan leveren om zich in te schrijven. Alleen samen houden we onze haven voor werknemers en bedrijven bereikbaar”, zegt schepen voor haven Annick De Ridder.
 
Marktplaats voor mobiliteit
De ‘marktplaats voor mobiliteit’ maakt deel uit van Slim naar Antwerpen en zet in op slimme mobiliteitsoplossingen. Daarmee wil stad Antwerpen het aanbod aan mobiliteitsdiensten in de Antwerpse regio stimuleren. Zo dragen de partners en projecten die deel uitmaken van de marktplaats bij aan het verminderen van congestie in Antwerpen. Dat kan door in te zetten op een time shift, een modal shift of het efficiënter gebruiken van voertuigen. Het gaat bij voorkeur om duurzame oplossingen voor een verbetering van de verkeersdoorstroming en om structurele of blijvende gedragsveranderingen. Zowel personenverkeer als vrachtverkeer komen in aanmerking.
 
Meer informatie
Meer informatie over de huidige projectoproep en de vorige projectoproepen is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be.