Op maandag 15 oktober start Boekstart in Antwerpen. Het Boekstart-programma wil baby’s en peuters met hun (groot)ouders laten genieten van boeken. Zo maken ze al op jonge leeftijd kennis met (voor)leesplezier. In 22 consultatiebureau, waarvan 12 in een Huis van het Kind, ontvangen baby’s en peuters een gratis boekenpakket en 15 Antwerpse bibliotheken richten een Boekstart-hoek in met boeken voor baby’s en peuters. Deze ochtend gaven schepen voor cultuur Caroline Bastiaens en Sylvie Dhaene van Iedereen Leest het startschot.
De stad Antwerpen stapt in Boekstart, een initiatief van Iedereen Leest, en zet zo in op vroege taalontwikkeling en geletterdheid, en op (voor)leesplezier voor de allerjongsten. Via de consultatiebureaus van Kind & Preventie, De Voorzorg en CAW Antwerpen, en via de Huizen van het Kind ontvangen jonge ouders baby- en peuterpakketten van Boekstart. Ouders met baby’s van 6 maanden krijgen een Boekstartpakket met een knisperboekje, een groeimeter en info over vroeg beginnen voorlezen. Ouders met peuters van 15 maanden oud, krijgen een Boekstart-peuterpakket met 2 boeken en extra info en tips over voorlezen aan peuters. Bij beide pakketten wordt een flyer meegegeven die (groot)ouders aanzet om ook met de baby’s en peuters naar de bibliotheek te gaan. Via de consultatiebureaus wil de stad Antwerpen 86% van de Antwerpse gezinnen met baby’s en 83% van de Antwerpse gezinnen met peuters bereiken.
15 bibliotheken in de Scheldestad richten op hun beurt een Boekstart-hoekje in met boeken voor baby’s en peuters. Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens, licht toe: “Met Boekstart willen we (groot)ouders aanmoedigen om samen met hun (klein)kinderen de bib te ontdekken. Kinderen die vroeg kennis maken met boeken zijn immers taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ook weten we dat kinderen die op jonge leeftijd boekjes ontdekken, graag lezen en vaker naar de bib gaan en dat (voor)lezen de band tussen ouder en kind versterkt. Boekstart is dan ook een belangrijke eerste schakel in de leesbevordering en in het Actieplan Leesbevordering van de stad.” Lidmaatschap van de bibliotheken is in Antwerpen trouwens gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Tegelijk wil de stad met deze campagne jonge ouders aanmoedigen om actief bezig te zijn met hun kinderen en laten zien dat er ook voor de allerjongsten al leuke en leerrijke activiteiten worden georganiseerd. In de bibliotheken kunnen ouders niet alleen lezen met hun kinderen maar ook spelen, ontdekken, leren en zingen …
Consultatiebureaus en Huizen van het Kind
Als laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders zetten de Huizen via spel- en ontmoetingsmomenten al in op leesbevordering. Ook worden er af en toe voorleesmomenten georganiseerd. Boekstart vormt dan ook een mooie aanvulling op dit aanbod, dat mee inzet op het vergroten van de ontwikkelingskansen van Antwerpse kinderen. In het najaar van 2018 verloopt de instap van Antwerpen en alle districten in Boekstart in nauwe samenwerking met Iedereen Leest, de bezieler van Boekstart, de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus van CAW Antwerpen, De Voorzorg en Kind & Preventie.
Boekstart
Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering. Met Boekstart zet ze volop in op vroege geletterdheid, leesplezier en leescultuur bij jonge gezinnen. Het programma zorgt op stedelijk vlak voor een stevige samenwerking tussen de bibliotheken en de consultatiebureaus (waaronder die in  de Huizen van het Kind). Op dit moment zijn er al bijna 200 gemeenten ingestapt in het Boekstart-programma, en dat aantal groeit nog. En nu lanceert ook de stad Antwerpen haar Boekstart-project.
Iedereen Leest wil samen met de consultatiebureaus – waaronder die in de Huizen  van het Kind – en de bibliotheken een netwerk uitbouwen rond lokaal leesbeleid en inzetten op professionalisering.
Boekstart wordt mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid en de lokale gemeentebesturen.

Foto: Stad Antwerpen