Donderdag 22 februari 2024 opende het buurtsecretariaat Merksem officieel de deuren, in het voormalige politiekantoor aan de Borrewaterstraat. Lokale socio-culturele verenigingen en bewonersgroepen kunnen er gebruikmaken van een kantoorruimte, advies krijgen over hun werking, en netwerken met organisaties uit de buurt. Met de opening van dit 10de buurtsecretariaat blijft stad Antwerpen inzetten op kwaliteitsvolle infrastructuur en ondersteuning voor verenigingen.

Sinds 2019, met de sluiting van het vorige buurtsecretariaat in Ontmoetingscentrum Merksemdok, had Merksem geen vast contactpunt voor lokale verenigingen meer. Het nieuwe buurtsecretariaat in het voormalige politiekantoor aan de Borrewaterstraat biedt hen opnieuw een kwaliteitsvolle uitvalbasis aan.

Gratis werkplek op maat van lokale verenigingen

Verenigingen en bewonersgroepen die willen gebruikmaken van Buurtsecretariaat Merksem moeten eerst lid worden. Dat is gratis en biedt hen tal van voordelen.

Ze kunnen elke dag de kantoorruimte en het vergaderlokaal van het buurtsecretariaat gratis reserveren. Ze kunnen ook kantoormateriaal gebruiken, documenten printen, papieren lamineren en computers gebruiken. Deze computers zijn uitgerust met software voor administratie en boekhouding, zodat verenigingen en bewonersgroepen snel en eenvoudig hun financiën kunnen opvolgen.

Schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar: “In heel Antwerpen zijn al 350 verenigingen lid van een buurtsecretariaat. Met de opening van een 10de buurtsecretariaat in Merksem creëren we hier opnieuw een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen. En dat is belangrijk want zij zijn enorm belangrijk voor het sociale weefsel in onze stad.”

Ontmoetingsplek op buurtniveau

Medewerkers van het Team Verenigingen van stad Antwerpen geven in het buurtsecretariaat advies over administratie, financiën, subsidies, wetgeving,… op maat van verenigingen en bewonersgroepen.

Dankzij het gedeeld ruimtegebruik is het buurtsecretariaat ook een ontmoetings- en netwerkplek voor verenigingen. Zo kunnen lokale initiatieven er elkaar vinden, ervaringen uitwisselen en gemakkelijker samenwerken aan acties voor de buurt.

Buurtsecretariaat Merksem

  • Borrewaterstraat 1, 2170 Merksem
  • Elke dag open tussen 8 en 22 uur

Meer info over de Antwerpse buurtsecretariaten en hoe verenigingen lid kunnen worden staat op www.antwerpen.be/buurtsecretariaten.

Foto: ©stad Antwerpen