Na een eerdere oproep selecteerde Antwerpen acht jeugdwerkorganisaties die een vernieuwend aanbod uitwerkten. Deze organisaties zullen vanaf oktober financiële ondersteuning krijgen van de stad. Zo wil Antwerpen een aantrekkelijke en bruisende plek zijn voor kinderen en jongeren, met een uitgebreid en gevarieerd jeugdaanbod dat veelal door en met jongeren zelf georganiseerd wordt.
 
In februari lanceerde de stad Antwerpen een oproep experimenteel jeugdwerk, om zo jeugdwerkinitiatieven met een vernieuwend aanbod te ondersteunen. De geselecteerde organisaties zullen gedurende de periode van oktober 2020 tot en met december 2022 betoelaging krijgen. Bij de selectie lag de focus op organisaties met een duidelijke maatschappelijke relevantie in de Antwerpse stedelijke context, die Antwerpse kinderen en jongeren de kans geven om te groeien, te participeren, te experimenteren en te ondernemen. De organisaties moesten vernieuwend zijn op het vlak van methodiek, inhoud, doelgroep, locatie, samenwerkingsverbanden of ruimte-invulling.
 
Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Het jeugdwerk in onze stad is voor kinderen en jongeren van onschatbare waarde. Dat wordt in deze moeilijke coronaperiode eens te meer bewezen. We willen jeugdorganisaties dan ook stimuleren om een vernieuwend aanbod uit te werken voor, door en met kinderen en jongeren, zodat we onze jeugd een uitgebreid en divers aanbod op hun maat kunnen blijven bieden. Bovendien geven we kleine en nieuwe organisaties de kans om te groeien en zich te professionaliseren.”
 
De stad selecteerde onderstaande organisaties voor ondersteuning, op basis van inhoudelijke motivering, doelgroep, locatie en bereik van de werking, en complementariteit met het bestaande aanbod. Het gaat zowel om nieuwe organisaties als om bestaande aanbieders die een vernieuwende methodiek willen uitwerken. Gezien de omstandigheden zullen zij hun werkingen aanpassen aan de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Het gaat om:
 
·         Youth Zone wil een open huis zijn op Luchtbal dat jongeren tussen 14 en 25 jaar bereikt. Zij krijgen op een duurzame manier begeleiding en ondersteuning in hun talentontwikkeling.
·         YWCA wil meisjes van de middelbare school (12-18 jaar) een laagdrempelige en veilige ontmoetingsplek bieden, waar ze aan de slag gaan met thema’s zoals weerbaarheid, grenzen, genderverhoudingen en seksualiteit.
·         Moving Ground richt zich op kwetsbare jongeren in de omgeving van het Terloplein (ClubMG), maar wil deze werking uitbreiden naar andere locaties in de stad. Door via een kunstenbad (dans, maar ook andere disciplines) in te zetten op interculturele verbinding, positief burgerschap en individuele talentontwikkeling worden jongeren bereikt en versterkt.
·         Muslinked focust op talentontwikkeling van jonge potentials met een migratieachtergrond. Met de werking #SheDIDIT Youthpreneurs wil de organisatie de ondernemende vaardigheden van meisjes en jonge vrouwen (16-26 jaar) stimuleren via onder andere coachingsessies en rolmodellen.
·         Tutti Fratelli richt zich met het theaterproject Giovani Fratelli specifiek tot jongeren in de marge. Een diverse groep jongeren (jongeren in armoede, (ex-) psychiatrische patiënten, vluchtelingen en nieuwkomers, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren met een mentale beperking) maakt samen een theatervoorstelling en vertrekt hierbij van een wit blad: ze zijn zowel maker als speler.
·         Scum Studios wil kinderen (10-15 jaar) en jongeren (16-26 jaar) een forum voor zelfexpressie bieden. Via film- en mediaworkshops inspireren, stimuleren en motiveren ze deze kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen. De organisatie zet in op mede-eigenaarschap en wil een brug slaan naar het meer klassieke jeugdwerk.
·         Tafels van Vrede focust op anderstalige nieuwkomers. Via vrijwilligers uit de doelgroep wil het jeugdhuis meer jonge nieuwkomers bereiken en betrekken. Vanuit de eigen jeugdhuiswerking delen ze deze expertise met andere jeugdhuizen en het jeugdwerk en zetten ze in op doorstroming.
·         Violencia zet het thema geweld (voor en door jongeren) centraal en bereikt zo jongeren tussen 14 en 27 jaar uit multiculturele en/of kansarme gezinnen. Aan de hand van individuele en groepsactiviteiten leren adolescenten zichzelf kennen en op een positieve manier profileren, in een kader van interculturele en intersociale ontmoeting. 
 
Nieuwe oproep
De impact van de corona-crisis liet zich ook voelen in het traject van de oproep experimenteel jeugdwerk. Doordat de eerste ronde digitaal moest plaatsvinden en ook de ondersteuning alleen digitaal mogelijk was, ondervonden enkele organisaties drempels. Om daar rekening mee te houden zal er een nieuwe oproep worden gelanceerd. Een datum voor de nieuwe oproep wordt later nog gecommuniceerd.