Stad Antwerpen, STAN en het Antwerps Studentenoverleg (ASO) organiseerden op woensdag 17 mei opnieuw een kick-off voor studentenvertegenwoordigers en presidia en stelden het platform www.stuvent.be voor. Die nieuwe website bundelt alle belangrijke informatie en bevat heel wat tips en tricks om organiserende studenten te inspireren en te ondersteunen. Daarnaast stelde de stad er ook de pocketversie van de inspiratiegids voor welkomstrituelen voor. Met deze initiatieven wil de stad, STAN en het Antwerps Studentenoverleg blijven inzetten op een bruisende en leefbare studentenstad.

Antwerpen mocht dit academiejaar 55.000 studenten verwelkomen verspreid over 30 campussen, en is daarmee de op één na grootste studentenstad van Vlaanderen. Dat bruisend studentenleven, inclusief de traditionele welkomstrituelen, heeft een impact op economisch, maatschappelijk en cultureel vlak in de stad.

​Om organiserende studenten te blijven inspireren en ondersteunen lanceren stad Antwerpen, STAN en het Antwerps Studentenoverleg nu een nieuw platform www.stuvent.be. Ze stelden dit initiatief voor aan het grote publiek op de 12de editie van de kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers.

 

Stuvent

De nieuwe website is een bundeling van contractuele en praktische info en bevat de nodige inspiratie voor presidia en studentenvertegenwoordigers. Zij vinden hier ook het Antwerps studentencharter met de wederzijdse afspraken tussen studenten en stad, zodat de welkomstrituelen, gerelateerde activiteiten en feesten goed kunnen verlo

pen. Het Antwerps studentencharter bevat ook alle afspraken die zijn vastgelegd in het Vlaams doopkader.

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Studenten en het studentenleven hebben een belangrijke plaats in onze stad. Met de nieuwe Stuvent-site willen we studenten op een toegankelijke en laagdrempelige manier ondersteunen bij het organiseren van studentenactiviteiten. Bijkomend werd het doopcharter trouwens ‘omgedoopt’ naar studentencharter. Het charter is immers relevant voor álle studentenverenigingen, ook zij die niet dopen.”

Inspiratiegids voor welkomstrituelen

Naast de nieuwe Stuvent-site werd ook de pocketversie van de inspiratiegids voor welkomstrituelen voorgesteld. In het academiejaar 2021-2022 stelden stad Antw

erpen, STAN, alle Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs en de Antwerpse studenten de gekende welkomstrituelen een jaar lang in vraag. Na een samenwerkingstraject met bijeenkomsten, inspiratieavonden en een groot slotdebat ontstond de eerste inspiratiegids voor welkomstrituelen. Deze gids bevat voorwaarden, best practices, afspraken en ideeën van en voor studenten.

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Met de inspiratiegids bieden we studenten een gedragen en hedendaags kader rond welkomstrituelen dat voor, door en met henzelf is ontstaan. Om de gids zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werd er nu ook een pocketversie ontwikkeld. Handig om hem waar en wanneer ook letterlijk op zak hebben. We blijven trouwens de dialoog rond welkomstrituelen voeren met onze studenten. De gids is dus een start- en geen eindpunt, het is een uitnodiging om met welkomstrituelen een nieuwe weg in te slaan.”

Tijdens de kick-off gaan de studentenvoorzieningen van de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs hier verder mee aan de slag. Jaarlijks zal er samen met de studenten een evaluatie en een update volgen van de inspiratiegids, zodat die mee blijft evolueren met de Antwerpse studenten community van vandaag.

Kick-off

Op woensdag 17 mei verwelkomden stad Antwerpen, STAN en het Antwerps Studentenoverleg alle studentenvertegenwoordigers en presidia op de kick-off in het Zuiderpershuis. Het programma bevatte inspirerende workshops, debat en gelegenheid om te netwerken. De verkozen studentenvertegenwoordigers kregen op dit event de nodige bagage mee, zodat ze het volgende academiejaar voorbereid en geïnformeerd kunnen starten.

Alle info en het volledige programma van de Kick-off 2023 op www.stuvent.be

Foto: Kick-off 2023 © Woodmonkey