De stad Antwerpen en het Openbaar Ministerie werken samen in de strijd tegen mensenhandel en –smokkel. Vandaag sluiten ze een protocol af om de samenwerking te verbeteren en elkaars werking aan te vullen voor een betere bestrijding van deze problematiek.

Het Openbaar Ministerie volgt de problematiek van mensenhandel en –smokkel op volgens goed omlijnde prioriteiten bij de opsporing en vervolging. De prioriteiten zijn onder meer de jonge leeftijd van slachtoffers, gebruik van geweld of bedreiging en de betrokkenheid van criminele organisaties.

Het stadsbestuur werkt daarenboven in het bijzonder op de aanpak van malafide handelaars. Daarom maken de zonale veiligheidspartners maximaal gebruik van hun bevoegdheden om overlast te voorkomen, te verminderen en te bestrijden. Zo heeft de burgemeester de bevoegdheid om een inrichting te sluiten als er ernstige aanwijzingen van mensenhandel of –smokkel zijn. In bepaalde gevallen kan de burgemeester na overleg met het Openbaar Ministerie een inrichting bestuurlijk sluiten voor maximaal 6 maanden volgens artikel 134quinquies van de Nieuwe Gemeentewet.

Hierdoor werden de voorbije jaren verschillende inrichtingen tijdelijk gesloten op grond van ernstige aanwijzingen van mensenhandel – of smokkel. Daarbij is er ook oog voor de vaak schrijnende omstandigheden waarin slachtoffers worden aangetroffen. Niet zelden is er sprake van fysiek of psychisch geweld, of worden bijvoorbeeld bepaalde groepen slachtoffers onder bedreiging van voodoorituelen gedwongen om bepaalde handelingen zoals prostitutie te stellen.
Dankzij het nieuwe protocol zal de informatiedoorstroming tussen het Openbaar Ministerie en de stad in nauwer verband verlopen. Zo zal het Openbaar Ministerie de burgemeester inlichten van de ernstige aanwijzingen van mensenhandel of –smokkel die blijken uit een strafonderzoek en aanleiding zouden kunnen geven tot een bestuurlijke sluiting van de betrokken inrichting, zowel indien een dossier leidt tot vervolging als in geval van seponering van een dossier.

Met het samenwerkingsprotocol verbinden de stad en het Openbaar Ministerie zich ertoe om structureler samen te werken en elkaar te informeren om op die manier mensenhandel en –smokkel beter te bestrijden.