Sinds zaterdag 6 februari rijden de stadsdiensten continu uit om de wegen en fietspaden sneeuw- en ijzelvrij te houden. Nu de temperaturen gaan stijgen en de dooi inzet, waarschuwen stad Antwerpen, Brandweer Zone Antwerpen en Politiezone Antwerpen voor vallend ijs en vallende pakken sneeuw. IJspegels aan bv. dakgoten kunnen smelten en loskomen wat levensgevaarlijk kan zijn. Ze roepen burgers dan ook op om in de mate van het mogelijke deze ijspegels zelf veilig te verwijderen. Bij acuut gevaar kan een beroep gedaan worden op de brandweer.
 
Inzet stad Antwerpen
Door de sneeuwval en de vriestemperaturen is Antwerpen gehuld in een winters sneeuwtapijt. Sinds zaterdag 6 februari rijden de strooidiensten van de stad volgens ‘code rood algemeen’, de hoogste code. Er rijden continu 14 wegstrooiers en 12 fietspadstrooiers en overdag rijden nog 7 extra tractoren, waaronder 6 kleinere voor de fietspaden. In totaal waren er 70 chauffeurs paraat om de weg op te gaan. Ook de veegdienst, de groendienst en andere stadmedewerkers worden ingezet om manueel te vegen. Tot nu toe werd er in totaal 1.393.125 kg zout en 322.400 liter pekel verbruikt.
 
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Ik wil alle medewerkers heel erg bedanken voor hun inzet de afgelopen week. Zonder hen konden we niet veilig de baan op.”
 
Vallend ijs en vallende pakken sneeuw
Vanaf zondag gaan de temperaturen terug boven nul en dan wordt de dooi ingezet. Daarbij moet extra opgelet worden voor vallend ijs en vallende pakken sneeuw. Op hoogtes zoals daken en dakgoten is er ijsvorming ontstaan en ijspegels en grote stukken ijs, of pakken sneeuw kunnen bij dooi naar beneden vallen. 
 
Stad Antwerpen, Brandweer Zone Antwerpen en Politiezone Antwerpen roepen burgers nu al op om terrassen, balustrades, goten… zelf ijsvrij te maken als dat veilig kan gebeuren. Als er gevaar voor lichamelijk letsel is en als je de ijspegels zelf niet veilig kan verwijderen, kan je een beroep doen op de brandweer. Meldingen kunnen gebeuren via het e-loket op deze rechtstreekse link. Bij acuut gevaar (heel grote ijspegels, gevaar voor voetgangers of automobilisten) bel je naar het noodnummer 112.
 
Praktisch advies: zelf ijs verwijderen en waterleiding controleren
Voor burgers die zelf ijs willen verwijderen, geeft de brandweer volgende praktische tips mee:
·         Let er op dat er niemand zich bevindt op de plaats waar het ijs kan vallen. Baken de zone af en/of zet iemand in de buurt om voorbijgangers te waarschuwen.
·         Sla de ijspegels stuk met een lang voorwerp (bv. bezemsteel). Misschien kan je dat doen vanuit een raam. Let op: doe dit alleen als het veilig kan, zonder kans op vallen.
 
Na een vorst- en dooiperiode bestaat de kans op (verborgen) lekken in de waterleiding. Water heeft immers de eigenschap om uit te zetten wanneer het bevriest, waardoor leidingen, toestellen en/of watermeters kunnen barsten. Het is daarom erg belangrijk na een vorstperiode je waterinstallatie grondig na te kijken. Ook tijdens het dooien komen waterlekken voor wanneer het water niet gelijkmatig ontdooit, met waterschade tot gevolg. De brandweer raadt daarom aan een extra controle uit te voeren in kelders, leegstaande panden en leidingen of kranen buiten. Wie toch waterlast ondervindt, kan de brandweer om hulp vragen via dit e-formulier.