De stad Antwerpen zoekt als eerste stad in Vlaanderen naar een veilige en respectvolle manier voor asbezorging in een waterloop. Nabestaanden zouden dan de as van een overledene aan de Schelde kunnen toevertrouwen.

Antwerpse burgers hebben momenteel al de mogelijkheid om de crematie-as van hun dierbare naar huis mee te nemen. Nu wil de stad ook de Schelde als laatste rustplaats aanbieden. Het aanbieden van deze mogelijkheid past in de klantgerichte benadering om inwoners meer keuzemogelijkheden te bieden.

Beste locatie
De asbezorging kan in eerste instantie op het water zelf. Net zoals het nu al aan de kust gebeurt, kan vanop een boot een biologisch afbreekbare urn neergelaten of ondergedompeld worden in de rivier.

Daarnaast gaat de stad ook op zoek naar een plek op de oever van de Schelde. Voor het vinden van de beste locatie en bezorgingswijze onderzoekt de stad de invloed van de waterstanden en de stroomsnelheid van de Schelde. Op basis van dat onderzoek zal een passende, veilige en serene plek op de oever van de Schelde uitgetest worden voor asbezorging in de Schelde.
Gunstig advies
Sinds de aanpassing van eind 2016 van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging kunnen gemeenten zelf beslissen op welk deel van hun openbaar domein ze een asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnen toestaan.

Omdat de Schelde niet tot het stedelijk openbaar domein behoort en de stad hier dus niet alleen over beslist, zijn ook de Vlaamse Milieu Maatschappij, Waterwegen en Zeekanaal en het Agentschap Binnenlands Bestuur geconsulteerd. Deze beheerders van de Schelde gaven alvast een gunstig advies om crematie-assen toe te vertrouwen aan het Scheldewater.