Soep koken kan iedereen, en je hoeft echt geen sterrenchef te zijn om toch creatief uit de hoek te komen. Vandaag gaan we aan de slag met gember en citroenkruid om tot twee verrassend lekkere en gezonde soepjes te komen die een ode aan de zomer zijn. Smakelijk!

Gember
De beste gember komt uit Jamaica
Gember was van oudsher een belangrijk kruid in China en Indië, en ook een van de eerste specerijen die door handelaars vanuit het Oosten naar Europa gebracht werden. Nu komt een groot deel van de ingevoerde gember uit Indië, Nigeria, Haïti en Japan, maar de beste is volgens kenners afkomstig uit Jamaica. Deze laatste heeft een kruidig-zoete, wat scherpe smaak en is lichtgeel van kleur.
Een van de meest prominente verbruikers van gember is Amerika, waar gember in de vorm van gemberolie, ginger ale of ginger beer een topper is.

Gember in de volksapotheek en de keuken
De Chinese filosoof Confucius schreef in de 6de eeuw v. Chr. al over gember, dat hij oppeppende krachten voor geest en lichaam toediende. Griekse auteurs hadden het dan weer over de verwarmende werking van de gemberwortel, die volgens hen ook de spijsvertering bevorderde.
In de koran staat vermeld hoe de rechtvaardigen van hart elkaar in het paradijs glazen met gemberdrank zullen aanreiken.
Bij ons was gember in de middeleeuwen een van de meest verhandelde specerijen. Hendrik VIII in eigen persoon verwees naar gember als een krachtig middel om er de pest mee te bestrijden. Ook koningin Elizabeth en William Shakespeare hadden een boontje voor gember in de vorm van gemberbrood.
In de keuken werd en wordt gember vaak gebruikt onder de vorm van gekonfijte gember, gesuikerde gember, gember op stroop, in marmelade en gebak.

Zuurkoolsoep met gember
Ideaal bij de overgang naar en tijdens de lente is een pretentieloos, hartig zuurkoolsoepje met gember.
Ingrediënten
1 stukje gember (niet overdrijven want gember is behoorlijk pittig!), 1 ui, 1 selder, 100 g erwten, 1 l groente- of kippenbouillon, 150 g zuurkool, enkele jeneverbessen, eventueel rookworst
Snijd de groenten en de gember in fijne blokjes. Laat de stukjes gember, ui en selder met de erwten een half uurtje in de bouillon koken. Snijd de zuurkool in reepjes en voeg toe. Laat nog een tiental minuten doorkoken zodat de zuurkool krokant blijft.
Breng op smaak met peper en zout. Bak wat plakjes rookworst en voeg naar keuze toe.

Citroenkruid
Citroenkruid is geen citroenmelisse
De smaak en geur van citroenkruis is sterk verwant met citroenmelisse, maar botanisch gezien zijn het twee verschillende kruiden. Citroenkruid hoorde oorspronkelijk thuis in Oost-Europa, en werd vandaar al in de 10de eeuw naar onze streken gebracht. Citroenkruid wordt vaak gebruikt als sierplant in de tuin en in de parfumindustrie.

Citroenkruid volgens de overlevering en in de keuken
Citroenkruid troef je vroeger veel aan als gekweekte plant op kerkhoven omdat men dacht daarmee de kwalijke geesten te verdrijven. Kruidkundige Rembert Dodoens schreef aan citroenkruid allerlei genezende krachten toe, zoals het bevorderen van de haargroei.
Ook werd het gebruikt om hammen die aan haken hingen te drogen van vliegen en ongedierte te vrijwaren.
In de keuken komt citroenkruid goed van pas in soep, pudding, bij vis en als versiering van gerechten.

Fris soepje met citroenkruid
Dit soepje doet het goed op zonnige dagen.
Ingrediënten
4 sjalotten, 2 eetlepels citroenkruid, 1 blokje gember, 1 l groentebouillon, 250 ml kokosmelk, enkele stengels citroengras, sesamzaad, pijnboompitten
Snijd de sjalotten met de gember fijn, kook met de bouillon en de kokosmelk, mix even.
Serveer in kleine glaasjes met een stengel citroengras. Versier elke glaasje met enkele geroosterde sesamzaadjes en pijnboompitten.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be