Smoke Sauna Sisterhood is een documentaire uit 2023, geschreven en geregisseerd door Anna Hints in haar regiedebuut. Het gaat over een groep vrouwen die samenkomen in een rooksauna waar ze het vuil van hun beschaamde en pijnlijke lichamen reinigen.

Diep in de bossen van Estland staat een sauna waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in rituelen, waar ze nader tot elkaar komen, samen lachen en waar pijn wordt uitgezweet. De vrouwen delen herkenbare, universele verhalen en ervaringen en tonen zo up close and personal het meest intieme samenkomen waar zweetdruppels, water en tranen versmelten. Deze bijzondere plek staat op de Unesco culturele erfgoedlijst en Smoke Sauna Sisterhood won talloze prijzen op filmfestivals als Sundance en CPH:DOX.

Een film van Anna Hints
Estland/Frankrijk/Ijsland – 2023 – documentaire – 89 min.

Muziek: Edvard Egilsson

Acteurs: Kadi Kivilo

Release in België : 13 december 2023

Estonia’s official entry for Best International Feature Film at the 96th Academy Awards – Oscars

Nominated for the European Film Awards 2023
Sundance 2023 – Directing Award for World Cinema Documentary
CPH:DOX 2023 – Competition Next:Wave
San Francisco 2023 – Golden Gate Award
Cinefest Sudbury 2023 – Outstanding Award
Ghent 2023 – Official Competition
en ook geselecteerd voor de festivals van Hong Kong, Munich, São Paulo, HotDocs Toronto, Warsaw, Reykjavik, Sydney, Hamptons, Athens, Transilvania, Calgary, Zurich, Tallinn, Barcelona, Guanajuato, Copenhagen, Seattle, New Zealand, Melbourne, enz.